Slovenija 5.11.2010 8:38

V New Yorku okrogla miza o Borisu Pahorju in italijanskem fašizmu

New York, 5. novembra - Center za judovsko zgodovino, Center Primo Levi, PEN World Voices Festival in slovenski generalni konzulat v New Yorku so v četrtek v New Yorku pripravili okroglo mizo z naslovom Nekropola Borisa Pahorja: slovenska zgodba o kulturi, konfliktu in preganjanju na severovzhodni meji Italije.

Na okrogli mizi v Centru za judovsko zgodovino so poleg Jožeta Pirjevca s Primorske univerze sodelovali še Uri Cohen z Univerze Columbia, Annie Cohen Solal z Newyorške univerze (NYU) ter Pahorjev prevajalec Michael Biggins z Univerze Washington. Udeleženci so med drugim spregovorili o kulturni raznolikosti Trsta nekoč in danes ter kako je nekoč najbolj multikulturno mesto Evrope postalo središče rasističnega nasilja desetletje preden so nacisti leta 1933 prevzeli oblast v Nemčiji.

Boris Pahor je bil leta 1941 mobiliziran v Mussolinijevo vojsko. V Trst se je vrnil leta 1943 po kapitulaciji Italije. Mesto je bilo takrat pod nemško okupacijo in Pahor se je pridružil partizanskim vrstam. Leta 1944 so ga nacisti aretirali in deportirali v taborišča Dachau, Struthof, Harzungen in Bergen-Belsen. Izkušnjo je Pahor opisal v svojem najbolj znanem romanu Nekropola.

Okrogla miza je potekala v sklopu serije prireditev pod skupnim naslovom Čisto italijansko: rasne politike in preganjanje manjšin v fašistični Italiji. Prireditve ponujajo nov pogled na fašistično miselnost in politike o rasah ter manjšinah.