Slovenija 5.11.2010 10:48

Sopranistki Rebeki Radovan nagrada Sama Smerkolja

Ljubljana/Šoštanj, 5. novembra - Slovensko komorno glasbeno gledališče bo letos tretjič podelilo strokovno nagrado, poimenovano po baritonistu Samu Smerkolju. Njena dobitnica je operna pevka Rebeka Radovan, članica solističnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Nagrado ji bodo podelili 10. novembra v Kulturnem domu Šoštanj ob predstavi Gledališki direktor W. A. Mozarta.

Nagrada, ki nosi ime nekdanjega solista ljubljanske Opere Sama Smerkolja, je namenjena opernim pevcem za umetniške dosežke na področju operne umetnosti, še posebej komorne. Letošnjo dobitnico je izbrala strokovna komisija v sestavi dirigentov Franca Rizmala in Simona Robinsona ter pianistke Jelene Boljubaš, je sporočil predsednik Slovenskega komornega glasbenega gledališča Sebastjan Podbregar.

Sopranistka Rebeka Radovan (1968) je po opravljenem zaključnem izpitu na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer se je učila solopetja pri Zlati Ognjanović in komorne igre pri Tomažu Lorenzu, vpisala na študij nemškega in španskega jezika. Študija ni nadaljevala, saj se je leta 1989 zaposlila kot zboristka v SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 1993 je postala solistka.

Njen repertoar obsega številne epizodne solistične in več kot 15 nosilnih opernih vlog: Aida (Aida), Rusalka (Rusalka), Manon (Manon), Luisa Miller (Luisa Miller), Melisanda (Peleas in Melisanda), Amelija (Ples v maskah), Mimi (La Boheme), Minka (Gorenjski slavček), Marinka (Prodana nevesta), Nedda (Glumači), Micaela (Carmen), grofica Almaviva (Figarova svatba) in druge. Deluje tudi kot koncertna pevka. V svojem zrelem umetniškem obdobju se je odločila za nadaljevanje študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer bo letos diplomirala pod mentorstvom mezzosopranistke Alenke Dernač Bunta.

Društvo Slovensko komorno glasbeno gledališče nagrado podeljuje od leta 2008. Tedaj jo je, kot je mogoče izvedeti na spletni strani društva, prejel tenorist Andrej Debevec, lani pa baritonist Robert Vrčon.