Slovenija 5.11.2010 11:30

Trije večeri "vokalne ekstaze" s Perpetuum Jazzile

Ljubljana, 5. novembra - Vokalna zasedba Perpetuum Jazzile je tik pred letnim koncertnim spektaklom, poimenovanim Vokal Xtravaganzza, s katerim je že šesto leto zapored razprodala večere v največji dvorani Cankarjevega doma. Letos bodo pevke in pevci nastopili sami, brez gostujoče a cappella zasedbe iz tujine, ki izvaja sorodno glasbo. Koncerti bodo 7., 8. in 9. novembra.

Ljubljana. Vodja zbora Perpetuum Jazzile Tomaž Kozlevčar. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Vodja zbora Perpetuum Jazzile Tomaž Kozlevčar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

"Vokalna ekstravaganca" je v preteklih izdajah predstavila nekaj priznanih tujih a cappella skupin, ki jih Slovenija dotlej ni poznala, toda tradicijo so letos prekinili. Za "solo" nastop so se odločili, ker se je potrdilo, da poslušalci pridejo predvsem zaradi Perpetuum Jazzile, je prepričan umetniški vodja Tomaž Kozlevčar. Zato so jim, kot je povedal za STA, namenili "malo več lastnega programa v še vedno ne predolgem koncertu".

Za večer "vokalne ekstaze" so naštudirali nekaj novosti, manjkale pa ne bodo niti največje uspešnice z njihovih zadnjih koncertov in albumov. Glavnino koncerta bodo, kot je za zasedbo značilno, zaznamovale skladbe brez instrumentalne spremljave, ki pa jo pevke in pevci izvedejo z glasovi.

Če so lansko "vokalno ekstravaganco" najmočneje zaznamovali jazzovsko začinjeni popularni, funky in disko ritmi, bodo letošnji nastopi predvsem v znamenju kontrastov različnih, tudi izrazito instrumentalnih glasbenih stilov, vse skupaj pa bo skrbno odeto v vokalne barve, je mogoče izvedeti na spletni strani Cankarjevega doma.

Katere skladbe bodo izvajali, Kozlevčar ni želel podrobneje razkriti, saj bi s tem, kot je dejal, "razvrednotil koncertni užitek". Povedal je le, da pripravljajo a cappella popotovanje od kontinenta do kontinenta, med stilnimi obdobji in med najrazličnejšimi glasbenimi zvrstmi, ki jih bodo "preželi s strastjo izvajanja vsega že slišanega zgolj z glasovi in telesi". Ob tem ne bo manjkala interakcija z občinstvom.

Namignil je sicer na še eno uspešnico skupine Toto, toda ali bo skladba "Africa" dobila svoje nadaljevanje, bo mogoče izvedeti le na koncertih.

Z vokalno priredbo omenjene skladbe je Perpetuum Jazzile v zadnjem letu obnorel svet. Njihov video posnetek "Africe" si je na YouTubu ogledalo več kot 13 milijonov ljudi. S tem so si odprli nove poti, saj povabil na koncerte ne zmanjka, dobivajo jih od povsod.

Zbor je oktobra prvič gostoval v Londonu. V tamkajšnjem klubu Scala je izvedel dva koncerta, poleg tega je z izvedbo "Africe" v areni Wembley odprl letošnjo podelitev afriških glasbenih nagrad.