Svet 7.11.2010 6:00

Arheologi v Avstraliji odkrili najstarejšo sekiro na svetu

Sydney, 7. novembra - Avstralski arheologi so v petek sporočili, da so odkrili kos kamnite sekire, stare 35.500 let. Sekiro so odkopali na najdišču prvotnih prebivalcev na severu avstralske celine. Ocenjujejo, da gre za najstarejšo najdbo te vrste na svetu.

Kamniti kos, ki so ga pravzaprav našli že maja na oddaljenem in bogato zaraščenem terenu na avstralskem severu, ima lastnosti, ki kažejo na to, da gre za sekiro iz obrušenega kamna, je povedal Bruno David z univerze Monash v Melbournu.

"Na kamnu lahko razločimo vse sledi, ki potrjujejo, da je bil obdelan z namenom, da bi služil za sekiro," je David povedal za televizijsko mrežo ABC. "Izdelovalec sekire je kamen drgnil ob kos peščenca, da je dobil bolj gladko površino," je pojasnil.

David je spomnil, da je najstarejša sekira, kar so jih našli doslej, datirala v obdobje nekje med 20.000 in 30.000 leti. Prav tako je doslej veljalo, da se je to orodje najprej pojavilo v Evropi ob koncu zadnje ledene dobe. "Vendar imamo v Avstraliji dokaze, da so njene sekire stare 35.000 let".

"To tudi pomeni, da prevladujoče prepričanje o njegovih evropskih koreninah ne pojasnjuje globalne oblike tega orodja. Na stvari je treba pogledati drugače," je dodal.

Po mnenju avstralskega arheologa pričujoče odkritje dokazuje, da je prvotno ljudstvo Jawoyn na območju Arnhem Land, v današnji državi Severni teritorij, prvo na svetu uporabljalo obrušene sekire.