Slovenija 6.11.2010 8:00

Na Šentjakobskem odru premiera predstave Pink

Ljubljana, 6. novembra - Na Šentjakobskem odru bo ob 19. uri premiera predstave Pink, s katero bodo v Lutkovnem gledališču Ljubljana odprli novo sezono Dramskega odra za mlade. V mono-stand-up drami po istoimenskem mladinskem romanu mariborske pisateljice Janje Vidmar nastopa Alenka Tetičkovič. Režijo podpisuje Iztok Valič.

Deloma avtobiografski roman Janje Vidmar Pink govori o odraščanju v socialističnih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, a ne deluje nostalgično. Pink je predstava vsakogaršnje mladosti. Lik Jance Vidner v interpretaciji Tetičkovičeve v predstavi izpove zadrege odraščanja, ustavi pa se v jutru po Titovi smrti, so o predstavi zapisali v gledališču.

Vidmarjeva je želela, kot je povedala na nedavni novinarski konferenci, z romanom, ki je napisan v mariborščini, postaviti spomenik rodnemu Mariboru. V knjigi, za katero je leta 2008 prejela nagrado večernica, ubeseduje svet brez mobitelov in računalnikov, ki si ga mladi danes ne znajo več predstavljati.

Besedilo, ki govori o času, ki ga današnja mladina pozna le po pripovedovanju svojih staršev in starih staršev, je po presoji režiserja Valiča izrazito medgeneracijsko.

Za priredbo romana so poskrbeli Valič, Tetičkovičeva in Metka Damjan, za dramatizacijo Tamara Matevc. Dramaturginja predstave je Jera Ivanc, scenograf predstave Jože Logar, kostumograf Leo Kulaš, asistentka dramaturginje Katarina Koprivnikar, asistentka kostumografa pa Emina Kaliman.