Slovenija 5.11.2010 14:22

Plesno-gledališka predstava po navdihu Strindbergove Gospodične Julije

Ljubljana, 5. novembra - V Stari mestni elektrarni bo v soboto, 6. novembra, ob 20. uri premiera plesno-gledališke predstave Julija v režiji in koreografiji Sanje Nešković Peršin. Navdih za predstavo je bila drama Gospodična Julija Avgusta Strindberga. Naturalistična drama je bila osnova za razmislek o tem, kako danes beremo naturalizem, je za STA povedala umetnica.

Strindberg je prikazoval ljudi, ki so ujeti v determinizem bioloških, socialnih in psiholoških zakonov. Nešković Peršinovi je drama izvabila drugačen pogled, sprašuje se, kje je v tem determiniranem svetu danes človek, kako išče svojo svobodo.

"Smo svobodni, da lahko ustvarjamo svoj lasten pomen, ta svoboda pa je hkrati tudi odgovornost, saj brez te odgovornosti, brez te obveze ne bi bilo nobenega pomena," je ob predstavi povedala plesalka in koreografinja.

V Strindbergovi drami odnos med Julijo in Jeanom središči v zvestobi do čižka, ki ga Julija vzame s seboj na beg kot kos prtljage. Jean temu močno nasprotuje in ga umori. Koncept predstave pa se veže na determiniranost z neizbežnostjo, ki jo nosimo s seboj, so še zapisali ustvarjalci.

Pri predstavi, nastali v produkciji zavoda Muzeum, sodelujejo igralec Uroš Kaurin ter plesalki Nataša Živković in Lea Jurišić. Ponovitev bo 7. novembra ob 18. in 21. uri, decembra pa bo predstava gostovala v Bitef teatru v Beogradu in Muzeju mesta Skopje.