Slovenija 8.11.2010 14:42

Sušnikovi dnevi na Prevaljah predstavljajo domačo kulturno dejavnost

Prevalje, 8. novembra - V spomin na pomembnega kulturnega delavca Franca Sušnika (1898-1980) je Kulturno društvo Mohorjan letos na Prevaljah ponovno pripravilo Sušnikove dneve. Osnovni cilj dogodkov, ki se začenjajo ta četrtek, je predstavitev domače kulturne dejavnosti, ki pa kakovosti presega regijske okvire, so danes poudarili na novinarski konferenci na Prevaljah.

Franc Sušnik je s svojim delom pomembno prispeval h kulturnemu razvoju Koroške v prejšnjem stoletju. Med drugim je bil med ustanovitelji Gimnazije Ravne na Koroškem, knjižnice na Ravnah na Koroškem, ki se danes imenuje po njem, in železarskega muzeja, ki je danes del Koroškega pokrajinskega muzeja s sedežem v Slovenj Gradcu. Z vsakoletno pripravo Sušnikovih dni se Kulturno društvo (KD) Mohorjan trudi ohranjati pomen in lik Franca Sušnika, da bi ga znale ceniti tudi mlajše generacije.

Letošnji 13. Sušnikovi dnevi na knjižnem področju predstavljajo dve deli domačih avtorjev. V četrtek bodo predstavili roman o Francu Ksaverju Mešku avtorja Rudija Mlinarja, ki nosi naslov Šepetanje lip. Zbornik o Antonu Olibanu (1824 - 1860), duhovniku in prijatelju Franceta Prešerna, avtoric Grete Jukič in Marije Suhodolčan Dolenc pa bodo na Prevaljah predstavili 2. decembra.

Kot je danes povedala Jukičeva, je v knjigi zbrana vsa literarna in strokovna bera Antona Olibana, ki je pokopan na Prevaljah. Med drugim bo v zborniku natisnjen tudi izbor devetih Prešernovih pesmi, kjer so najbolj vidni Olibanovi popravki.

Poudarek Sušnikovih dni in tudi na sploh kulturnega utripa na Prevaljah, ki ga soustvarja KD Mohorjan, je na glasbenem področju. Tako bodo v prevaljskem Družbenem domu v nedeljo, 14. novembra, izvedli kantato Franceta Cigana Ustoličenje karantanskega kneza, s katerim se spominjajo 90-letnice koroškega plebiscita in v katerem sodelujejo koroški glasbeniki z obeh strani meje.

Stalnica Sušnikovih dni je namreč tudi sodelovanje s kulturnimi ustvarjalci z avstrijske Koroške, velik poudarek pa je tudi na vključevanju mladih in na prikazu njihovega dela. Zato letos ob 30-letnici Sušnikove smrti povezujejo ravensko gimnazijo s celovško v okviru prireditve Dva stebra Korotana, na kateri se bodo spomnili ravnateljev ravenske in celovške gimnazije, Sušnika in Jožka Tišlerja.

Del letošnjih Sušnikovih dni je tudi Drugi zborovski festival ljudske pesmi, na katerega so organizatorji povabili pet zborov, ki so po besedah predsednika KD Mohorjan Jožka Kerta "odlični interpreti ljudske pesmi". Zbori prihajajo iz različnih slovenskih pokrajin, eden tudi z madžarskega Porabja.

Tako v KD Mohorjan, ki letos izvaja že 20. koncertno sezono na Prevaljah, kot tudi na Občini Prevalje so, kot je danes dejal župan Matic Tasič, prepričani, da je kvaliteta izvedenih koncertov in prireditev na visoki ravni. Ta po Tasičevem mnenju presega regijske, če ne celo slovenske okvire, zato na Prevaljah menijo, da bi morala biti finančna podpora ministrstva in javnega sklada prireditvam večja.