Svet 9.11.2010 5:00

V žiriji 15. JPF Robert Waltl

Beograd, 9. novembra - S predstavo Falsifikator po tekstu in v režiji Gorana Markovića ter izvedbi Beograjskega dramskega gledališča se je v Užicah v ponedeljek začel 15. jugoslovanski gledališki festival (JPF). Do 15. novembra bo nastopilo sedem gledališč iz Srbije, Hrvaške, BiH in Črne gore. O devetih festivalskih nagradah odloča žirija, v kateri je tudi Robert Waltl.

Predstave za užiški festival je izbral zagrebški gledališki kritik Bojan Munjin, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Z izborom se je, kot je dejal, opredelil za predstave, ki pričujoče "obdobje žalostno smešnih dogodkov" obravnavajo z edinim razpoložljivim orožjem - lucidnostjo, kritičnim premislekom in humorjem.

Nastopili bodo užiško Narodno gledališče (Mojster in Margareta Mihaila Bulgakova, režija Aleksandar Lukač), Črnogorsko narodno gledališče v koprodukciji s Kotor artom (Molierov Don Juan, Ana Vukotić), Atelje 212 v koprodukciji s Kulturnim centrom iz Pančeva (Čakalnica Klausa Pohla, Boris Liješević), Zagrebško gledališče mladih (Prebujenje pomladi Franka Wedekinda, Oliver Frljić), sarajevsko Narodno gledališče v koprodukciji s festivalom MESS (Sarajevska gledališka tragedija Predraga Kojovića, Gorčin Stojanović) in Jugoslovansko dramsko gledališče (Metamorfoze po Ovidiju, Aleksandar Popovski).

V mednarodni žiriji za nagrade, ki ji predseduje Dejan Mijač, so poleg Waltla člani še Tajana Gašparović (Zagreb), Radivoje Dinulović (Beograd) in Martin Kočovski (Skopje).