Svet 9.11.2010 5:30

Severnonemška filmska nagrada spet za Fatiha Akina

Lübeck, 9. novembra - Kuhinja z dušo Fatiha Akina je drugič po letu 2009 prejela severnonemško filmsko nagrado. Med dvanajstimi nominiranimi filmi se je žirija odločila za "Soul Kitchen" kot najboljši kinematografski film. Nagrada je težka 20.000 evrov. Akin je lani nagrado in 10.000 evrov prejel že za najboljši scenarij za ta film.

Nagrado so skupaj s festivalskimi nagradami zadnjič podelili ob koncu tedna ob zaključku 52. izdaje Severnonemških filmskih dnevov. Nagrade v petih kategorijah v skupni vrednosti 75.000 evrov sta od leta 2007 podeljevali nemški zvezni pokrajini Hamburg in Schleswig-Holstein.

Nagrado za celovečerni igrani film in 12.000 evrov je Severnonemški filmski sklad podelil Pernilli August za družbeno dramo "Der Schweinestall" (Svinjak). Nagrado za posebne dosežke je dobil igralski dvojec Jan Fedder in Axel Milberg, podeljevalci so bili navdušeni nad njunim širokim igralskim registrom in tipičnim severnonemškim šarmom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za scenarij so letos nagradili Nikija Steina za "Bis nichts mehr bleibt" (Dokler ne ostane nič več), film o človeku, ki se odreče scientologije. Islandska tragikomedija "The Good heart" (Dobro srce) režiserja Dagurja Karija je pobrala nagrado občinstva in 5000 evrov. To je zgodba o prijateljstvu med zlovoljnim lastnikom točilnice in brezdomskim dečkom. Baltsko filmsko nagrado so prisodili glasbeni komediji "Sound of Noise" (Zvok hrupa), avtorja sta Šveda Ola Simonsson in Johannes Stjärne Nilsson.