Slovenija 10.11.2010 4:00

V Cankarjevem domu začetek Liffa: 12 dni, več kot 100 filmov

Ljubljana, 10. novembra - S filmom Tamara Drewe, pastoralno komedijo britanskega režiserja Stephena Frearsa, se bo v Cankarjevem domu začel Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Festival bo do 21. novembra ljubiteljem nekomercialnega filma v različnih vsebinskih sekcijah ponudil več kot 100 filmskih doživetij.

Poleg ustaljenih sekcij, kot so Perspektive, Predpremiere, Kralji in kraljice, Ekstravaganca, Posvečeno in Svet na kratko, bo letos na Liffu prvič tudi nova, poimenovana Kino-integral. Programski direktor festivala Simom Popek je v sekcijo uvrstil sodobne kratke eksperimentalne filme, za katere med obiskovalci Liffa vlada veliko zanimanje.

Za osrednjo nagrado festivala, vodomca, se bo v sekciji Perspektive potegovalo deset filmov. Končno odločitev bo podala mednarodna žirija. Svojega najljubšega bo lahko med filmi, ki še nimajo zagotovljene distribucije, izbralo tudi občinstvo, toda Popek si ne upa napovedovati zmagovalca. Občinstvo Liffa s svojim filmskim okusom namreč rado preseneti.

Med občinstvom največ zanimanja vzbudi sekcija Predpremiere, v katero so se uvrstili tudi filmi Ču do vi to Alejandra Gonzaleza Inarrituja, Kako sem preživel to poletje Alekseja Popogrebskega, Lurd Jessice Hausner, Ondine Neila Jordana, Stric Boonmee se spominja Apichatponga Weerasethakula in Tam nekje Sofie Coppola.

Spremljevalni program bo letos med drugim ponudil pogovore o art kino mreži v Sloveniji in vlogi filmskega kritika, v času Liffa bo v sklopu evropskega programa MEDIA potekalo tudi Medsosedsko srečanje bank in filmskih producentov.

Festivalske nagrade bodo podelili v soboto, 20. novembra. Zadnji liffovski dan, nedelja, pa bo še zadnja priložnost za ogled filmov, ki jih je za 21. izdajo festivala izbral Popek.