Svet 11.11.2010 6:00

Zaradi varčevanja podelitev prvih nagrad Avstrijske filmske akademije brez blišča

Dunaj, 11. novembra - Avstrijska filmska akademija je pred dvema mesecema napovedala bleščečo podelitev prve avstrijske filmske nagrade konec januarja 2011, ki bi bila "najboljša reklama za avstrijsko kinematografijo". Zaradi varčevanja pa bo velika prireditev odpadla, podelitev bo "v skromnejšem okviru", so v torek potrdili na akademiji.

"Politika je v trenutni paniki izgubila pogum," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedal direktor akademije Josef Aichholzer. Podelitev bo po njegovih besedah "slovesna, a v skromnejšem okviru".

Prvotno so napovedovali veliko prireditev v dunajskem Arsenalu z neposrednim prenosom prek državne televizije ORF. To bi bil "primeren način" za predstavitev ključne naloge filmske akademije, je za agencijo povedal Karl Markovics, predsednik akademije, ustanovljene leta 2009.

"Da že prvo leto nimamo dovolj potrebnega denarja, je sicer škoda, ne pa tudi katastrofa," je povedal znani igralec. Nanovo ustanovljeni nagradi tako ne bodo mogli zagotoviti "lepe obleke", zgolj "vsakdanje oblačilo". Markovics dopušča možnost, da bo slovesnost v Gartenbaukinu, čeprav si, kot je dodal, morda niti tega ne bodo mogli privoščiti.

Markovics je bil v torek na snemanju svojega prvega lastnega igranega filma "Atmen" (Dihanje) bolj optimističen za naslednja leta. Sicer pa na zadevo gleda pragmatično: "Je, kar pač je. Ne bi bilo dobro nekaj zlepa ali zgrda skrpucati."

Akademija je imela v prvem letu delovanja precejšnje stroške že za oblikovanje svoje celostne podobe. Denar od podpornikov in iz javnih sredstev sicer priteka, a "ne v zadostni količini". Zaenkrat se morajo odpovedati tudi načrtovani nagradi podjetja Valie Export, ker si ne morejo privoščiti izdelave prototipov.

Zaradi vsega tega se bodo v prvi vrsti posvetili "vznemirljivi fazi nominiranja, ki poteka". Imajo 44 predlogov iz celotne letošnje avstrijske filmske produkcije. Zdaj bo 140 članov akademije do srede decembra izbiralo po tri nominirance v 13 kategorijah. Zmagovalca bodo izbrali tajno, podelitev je še vedno v načrtu za januar 2011.