Svet 10.11.2010 11:57

Punk opera Dom za obešanje po Parizu zdaj še v Beogradu

Beograd, 10. novembra - Punk opera "Dom za vešanje" (Dom za obešanje) v režiji Emirja Kusturice je imela svetovno premiero maja leta 2007 v Parizu v Operi Bastille, tedaj pod naslovom Čas Ciganov, drevi jo bodo premierno izvedli v beograjskem centru "Sava". Reprizi bosta 11. in 12. novembra.

Predstava je narejena po motivih Kusturičinega filma Dom za obešanje, na glasbo Dejana Sparavala, Neleta Karajlića in Striborja Kusturice. Režiser je za srbsko tiskovno agencijo Tanjug povedal, da gre za neodvisno scensko izvedbo, za katero je težko reči, ali je opera, muzikal ali gledališka predstava, da pa bo vsekakor za občinstvo nepozabna izkušnja.

Kusturica je napovedal gostovanja tega odrskega spektakla v Moskvi, Montrealu, New Yorku in Torontu. Projekt je vključil 120 igralcev, pevcev in statistov, več kot 50 glasbenikov in številčno tehnično ekipo.

V glavnih vlogah Perhana in lepe Azre bosta nastopila mlada Stevan Anđelković in Milica Todorović, negativca Ahmeda bo odigral Nenad Janković (Karajlić), Perhanovo babico pa znana dramska in filmska igralka Gorica Popović. Glasbo izvajajo The No Smoking Orchestra, The Garbage Serbian Philharmonia in skupina Vrelo pod dirigentskim vodstvom Zorana Komadine.