Slovenija 10.11.2010 11:54

Predstava Ma & Al osvojila glavno nagrado festivala Skupifest v Skopju

Skopje, 10. novembra - Predstava Ma & Al Mini teatra v režiji Ivice Buljana je na mednarodnem gledališkem festivalu Skupifest v Skopju v Makedoniji osvojila gran prix za najboljšo predstavo, so sporočili iz Mini teatra. V performansu Marko Mandić in Senka Bulić skozi monologe raziskujeta ameriško družbo.

Trije monologi performansa simbolično predstavljajo nov fiktivni svet, ki se predstavlja kot realen, in kot tak nadaljuje gledališki in književni prostor. Teme, ki jih predstava odpira, so raznovrstne in vsakodnevne, kot so smrt otroka, razpad družine, ameriška demokracija, vojna v Vietnamu, odnos med klasičnim in sodobnim gledališčem, umetnost vojskovanja, nezmožnost komunikacije med otroki in starši, moč in osamitev, so zapisali v Mini teatru.

Predstava je v Sloveniji in na Hrvaškem že pred tem naletela na dobro kritiko, uvrščena pa je bila tudi v "showcase program" letošnjega 45. Borštnikovega srečanja. Poleg slovenskega performansa so se na festivalu predstavila še gledališča iz Francije, Danske, Bolgarije, Romunije ter Kosova.

Mednarodni gledališki festival Skupifest, ki je letos potekal med 3. in 9. novembrom, je bil ustanovljen leta 2007 v Skopju. Skozi gledališke predstave želi obuditi kulturno dediščino Makedonije in hkrati zaobjeti duh konstruktivne kulturne tekme med različnimi narodi, so sporočili iz Mini teatra.

Ivico Buljana kot režiserja in dramaturga zanimajo predvsem modernistični dramatiki in pesniki. Režiral je v Sloveniji in tujini. Med letoma 1998 in 2002 je bil direktor Hrvaškega narodnega gledališča v Splitu. Je soustanovitelj Mini teatra ter ustanovitelj Svetovnega gledališkega festivala v Zagrebu.