Slovenija 10.11.2010 13:35

Razstava slikarja Mihe Boljke v Podgorici

Podgorica, 10. novembra - V Centru sodobne umetnosti v Podgorici se s svojimi deli predstavlja slovenski slikar Miha Boljka. Na ogled je postavil svoj najnovejši cikel, v katerem se je vrnil k povezovanju računalniškega odtisa in klasičnih slikarskih tehnik v dovršeno umetniško delo. Črnogorski ljubitelji umetnosti imajo priložnost videti osem platen večjih formatov.

Miha Boljka sodi med ključne avtorje v postmedijskem obdobju slikarstva na Slovenskem. V njegovem delu je moč zaznati močno ekspresionistično noto s poudarkom na gesti, transparentnost nanosov in mnogoterost slikarskih tehnik.

Osnova razstavljenih del so fotografski postopki, ki jih dopolnjujejo z roko narejene barvne poteze. Slike tako delujejo kot večplastne strukture in ravno nedoločenost njihove identitete je tista, s katero se gledalec najprej sreča.

Umetnikovemu slikarskemu liku je uspelo, da je prešel v oblast digitalnega, odkril je svojo novo stvarnost in belino slikarskega polja zamenjal s potiskano osnovo razmnoženega, motivno neobvezujočega vizualnega materiala. Na tem novem, razslojenem polju je zaživela slikarska poteza. Ta je navzven hitra in neobvezujoča, v resnici pa je natančno določena in nadzorovana, je v razstavnem katalogu zapisala umetnostna zgodovinarka Nadja Zgonik in dodala, da se zdi, da je pred nami še ena od parafraz formalizma iz obdobja modernizma.

Leta 1971 rojeni Boljka je diplomiral na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost pri profesorjih Emeriku Bernardu in Sreču Draganu. Na likovno prizorišče je vstopil pred dobrim desetletjem. Pripravil je že nekaj samostojnih razstav po Sloveniji in sodeloval na več skupinskih postavitvah doma in na tujem. Razstava njegovih del v Podgorici bo odprta do 24. novembra, je za STA sporočil Boljka.