Slovenija 11.11.2010 11:04

Ob dnevu arhitektov konferenca o dobri arhitekturi in nagrade

Ljubljana, 11. novembra - Ob dnevu arhitektov danes v organizaciji Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) v Ljubljani poteka konferenca na temo Dobra arhitektura, boljše življenje, boljša družba. Zvečer bodo v Hiši arhitekture odprli razstavo Slovenska arhitektura 2010 in podelili letošnje nagrade zlati in platinasti svinčnik ter priznanja za častne člane.

Dobitniki zlatega svinčnika ZAPS, ki se podeljuje za realizacijo s področja arhitekture in krajinske arhitekture, ki je nastala v zadnjih petih letih, so Bevk-Perovič arhitekti za hišo R in stanovanjski kompleks Sotočje v Kranju, Anja Planišček in Andreja Gabrovec za Center urbane kulture Kino Šiška, Miha Kajzer za bivak pod Grintavcem, Ana Kučan in Luka Javornik za prenovo vrta vile Beli dvor ter Elea-ic in Bruto za park Šentvid.

Platinasti svinčnik za obsežnejši opus na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja prejmejo arhitekti Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml. za vztrajnost in doslednost pri prenovi Ljubljanskega gradu ter Vladimir Braco Mušič za obsežen in kakovosten opusa na področju prostorskega načrtovanja.

Častno članstvo ZAPS podeljuje krajinskemu arhitektu Dušanu Ogrinu za prispevek k razvoju in varstvu kakovostnega bivalnega okolja na ravni prostorskega načrtovanja in oblikovalski ravni ter zaradi prispevka k vzgoji in izobraževanju strokovnjakov na področju krajinske arhitekture.

Na konferenci, ki poteka v konferenčnih prostorih TR3, bodo predavatelji skušali podati odgovore na vprašanja, kot so: ali se splača investirati v dober urbanizem, arhitekturo in krajinsko arhitekturo, kako se lahko izboljša kakovost življenja in dela z dobro oblikovanim prostorom, kako učinkovito voditi projekte od kakovostne ideje do vsestransko uspešne izvedbe in kako z dobro oblikovanim grajenim okoljem zmanjšati negativne okoljske vplive oziroma zagotoviti trajnostno načrtovanje in trajnostno gradnjo.

S prispevki sodelujejo Biljana Savic (Commission for Architecture and the Built Environment - CABE, Velika Britanija), Toine van Goethem (amsterdamski mestni urbanist, Nizozemska), Michael Tomasik (Axioma plus, Slovenija) in Helmut Krapmeier (Energieinstitut Vorarlberg, Avstrija).

Ob 14.30 bo na vrsti okrogla miza na temo Šmartinka partnerstvo, ki jo bo moderiral arhitekt Boštjan Vuga. Sodelovali bodo Markus Schaefer (Hosoya&Scaefer Architects, Švica), načelnik oddelka za urejanje prostora na ljubljanski mestni občini Miran Gajšek in Igor Lah (Ceeref, Slovenija). Konferenca se bo sklenila s projekcijo dokumentarnega filma "A Constructive Madness", ki prikazuje, kako je arhitekt Frank Ghery desetletje načrtoval hišo za multimiljonarja Petra B. Lewisa, projekt pa nikoli ni bil realiziran. Odprtje razstave Slovenska arhitektura 2010 in podelitev nagrad bo v Hiši arhitekture ob 19. uri.

Kot spremljevalni dogodek letošnjega dneva arhitektov ZAPS v soboto, 13. novembra, organizira tudi dan odprtih vrat slovenske arhitekture. Z njim želijo javnosti omogočiti ogled arhitektur, ki so v zadnjih petih letih prejele bodisi Plečnikova priznanja ali zlati svinčnik, in nekaj starejših Plečnikovih in Ravnikarjevih zgradb. Kot so zapisali na spletni strani, želijo pokazati dobre zgradbe in njihove značilnosti.