Slovenija 10.11.2010 13:55

V petek premiera Zlatega zmaja, prve letošnje produkcije SSG

Trst, 10. novembra - V Kulturnem domu v Trstu bo v petek na sporedu premiera prve produkcije Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v okviru letošnje abonmajske sezone, ki se bo predstavilo s slovensko praizvedbo dela nemškega dramatika Rolanda Schimmelpfenniga Zlati zmaj v režiji Janusza Kice.

Nova Gorica. Režiser Janusz Kica. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Režiser Janusz Kica.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Kot piše v sporočilu za javnost, je Schimmelpfennig, trenutno eden najpogosteje uprizorjenih nemških dramatikov, razvil izvirno, prepoznavno dramsko pisavo v soglasju z utripom našega časa. Kot je na današnji novinarski konferenci v tržaškem Kulturnem domu dejal umetniški vodja SSG Primož Bebler, je izbira tega teksta izjemno pogumno dejanje, saj gre za zelo nenavadno besedilo ter popolnoma nov in nenavaden način pisanja. Pri delu gre tudi za družbeni angažma v novih oblikah ter za posebno vrsto senzibiliziranja družbenih tokov in epsko gledališče, ki ozavešča in hkrati vzdržuje določeno distanco, saj gledalcu ne dovoljuje identifikacije z dogajanjem.

Režija dela, ki ga je v slovenščino prevedla Mojca Kranjc, je bila zaupana poljskemu režiserju Januszu Kici. Kot je povedal, gre za predstavo, ki je predvidena za pet igralcev, ki pa morajo odigrati osemnajst vlog, kjer moški igrajo ženske, starejši mlajše in obratno, kar prispeva k vzdrževanju distance in omogoča pravilen pogled na dogajanje, igralci pa stalno iščejo stik z občinstvom, v katerem iščejo zaveznika. V predstavi nastopajo člani ansambla SSG Romeo Grebenšek, Maja Blagovič, Lara Komar, Vladimir Jurc in Primož Forte.

Predstava prikazuje zgodbo petih Kitajcev, ki ilegalno delajo v tajsko-kitajsko-vietnamski restavraciji v nekem zahodnoevropskem mestu, kjer se odvijajo zgodbe kuharjev, natakaric, gostov in sosedov. Kot je dejal Kica, gre za aktualno temo, ki postavlja vprašanje drugega in drugačnega in kjer je poudarek na nezanimanju do le-teh. Po drugi strani je tu prikazana tudi sentimentalna in vase zazrta stara Evropa, ki je pravo nasprotje kitajskih delavcev, ki si v bistvu želijo le ene stvari - preživeti. Predstava po režiserjevih besedah v sebi nosi elemente groteske in komedije ter računa na odprtost občinstva in na dialog z njim.

Poleg predstave Zlati zmaj, ki bo na sporedu do 27. novembra, bo v SSG v novembru še nekaj dogodkov, ki jih je predstavila organizatorka Valentina Repini. Tako bo 15. novembra v otroškem vrtcu Antona Fakina na Colu pri Trstu premiera otroške predstave Marka Kravosa Bine Brvinc v režiji Marka Sosiča, 16. novembra bo v Kulturnem domu predstava Ernsta Lubitscha Ko sem bil mrtev v režiji Diega De Bree in izvedbi SNG Drama Ljubljana, 20. novembra pa bo v Kulturnem domu gostoval Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Ena Shaa in s solistom Stefanom Milenkovićem.

Za 24. november je napovedala v gledališču Verdi v Miljah pri Trstu uprizoritev predstave Moj tržaški naslov - igralca Lara Komar in Janko Petrovec bosta podajala izbrane tekste iz del pisatelja Borisa Pahorja v priredbi Tatjane Rojc in režiji Giorgia Pressburgerja. V tem primeru gre za koprodukcijo med SSG, Gledališčem Koper in Občino Milje, ki si jo bo 2. decembra mogoče ogledati še v Kopru.

Predstavitve se je udeležil tudi Paolo Marchesi, eden od dveh izrednih upraviteljev SSG, katerih naloga je bila po lanski krizi pripeljati gledališče v mirne vode. Pri tem, je dejal Marchesi, sta bila z Andrejem Berdonom uspešna, tako da je v SSG zdaj mirno tako glede ekonomskega stanja kot glede položaja osebja.