Slovenija 10.11.2010 15:24

Grozni Gašper premierno v Gledališču Koper

Koper, 10. novembra - V Gledališču Koper bodo v soboto, 13. novembra, krstno uprizorili mladinsko predstavo Grozni Gašper. Ideja, da pripravijo predstavo po zgodbah o enem najbolj priljubljenih junakov sodobne otroške literature, se je porodila dramatičarki Tamari Matevc. Predstava je nastala v sodelovanju z SNG Nova Gorica, kjer bo premierno uprizorjena 16. novembra.

Nova Gorica. Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Kot je Matevčeva poudarila na današnji novinarski konferenci, jo je ob prebiranju zgodb navdušila predvsem "necenzurirana neznosnost tega devetletnega otroka in iz tega izhajajoč razmislek o starševski nekompatibilnosti, predvsem pa dejstvo, da tako otroci kot odrasli uveljavljajo svoj prav in da v besedilih Francesce Simon to lahko počnejo z največjim užitkom".

Grozni Gašper sodi med najbolj priljubljene junake sodobne otroške literature. Francesca Simon je z 19 knjižicami o simpatičnem porednežu zaslovela po vsem svetu. Z zgodbami o groznem Gašperju je v irskih knjižnicah kar 13 mesecev veljala za največkrat izposojeno avtorico, v Veliki Britaniji pa je za knjižico Grozni Gašper in strašljivi snežak leta 2008 prejela British Book Award za najboljšo otroško knjigo. Zgodbe o Gašperju so postale velike uspešnice v več kot 25 državah, po njih je bila posneta risana serija.

Zgodba o Groznem Gašperju, ki jo bodo prestavili na oder, je preprosta: Grozni Gašper, njegov brat Peter in prijateljica Maja uživajo v večeru, ko so sami doma. Starši so otroke sicer zaupali varuški Rebeki, vendar je ta pred Gašperjevim nagajivim terorjem zbežala v omaro. Ven si ne upa, saj se boji Gašperjeve udomačene tarantele, so v sporočilu za javnost zapisali v gledališču.

Režiser predstave Jaša Jamnik, kot pravi, besedilo uprizoritve dojema predvsem žanrsko in v liku groznega Gašperja razbira sodobnika Tom Sawyerja in Denisa Pokore. Zato predstave ni namenil le otrokom in mladostnikom, temveč tudi njihovim staršem, ki bodo razumeli, da zahtevati od otrok "biti priden" pomeni otroke tudi omejevati.

Avtorica uprizoritvene verzije in dramaturginja je Tatjana Doma, scenografka Vasilija Fišer, kostumografka Ana Matijević, avtor glasbe Mirko Vuksanović. Nastopajo Rok Matek, Medea Novak, Blaž Valič in Igor Štamulak kot Grozni Gašper.

Direktorica koprskega gledališča Katja Pegan je na novinarski konferenci predstavila še monografijo Gledališča Koper, ki je izšla ob deseti obletnici delovanja gledališke hiše. Zbornik z naslovom Deset let gledališča Koper, ki ga je uredil dramaturg Miha Trefalt, na 120 straneh predstavlja delovanje Gledališča Koper od njegove ustanovitve leta 2000 do konca lanske sezone, kronološko popisuje predstave in jih pospremi z odlomki iz kritik, intervjujev in novinarskih zapisov, dopolnjuje pa jih bogato fotografsko gradivo.