Svet 13.11.2010 6:00

Metropolitanski muzej pripravlja retrospektivo Alexandra McQueena

New York, 13. novembra - Inštitut za kostumografijo pri newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti se bo z retrospektivno razstavo prihodnje leto poklonil spominu in vizijam pokojnega britanskega modnega oblikovalca Alexandra McQueena. Zajela bo sto eksponatov, odprli jo bodo 4. maja.

Razstava bo, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, ponudila sprehod po bleščeči McQueenovi ustvarjalni poti, od študentske mode prek dela za Givenchyja do kolekcije, ki so jo predstavili posthumno, po samomoru, ki ga je naredil februarja letos.

Oblačila z njegovim podpisom, vključno s hlačami s spuščenim pasom in suknjičem v slogu kimona, bodo dopolnili s kosi oblačil iz arhiva McQueena in Givenchyja ter njegove zasebne kolekcije.

"Alexander McQueen je bil najbolj znan po osupljivih in ekstravagantnih modnih revijah, ki so nastajale na podlagi dramatičnih scenarijev in narativnih struktur, ki so se navdihovale pri avantgardnih instalacijah in performativni umetnosti," je razstavi ob bok zapisal kurator Andrew Bolton. "Bil je pristen romantik v byronskem smislu besede - kanaliziral je sublimno."