Svet 12.11.2010 5:00

Newyorški muzej bo Egiptu vrnil zaklade iz Tutankamonove grobnice

New York, 12. novembra - Newyorški Metropolitanski muzej umetnosti je z egiptovskimi oblastmi dosegel prelomen dogovor o vračanju 19 najdb iz starega Egipta, ki so jih našli v grobnici kralja Tutankamona, so v sredo sporočili iz muzeja. Najdene predmete bodo Egiptu vrnili junija prihodnje leto.

Direktor newyorškega muzeja Thomas P. Campbell in generalni sekretar egiptovskega vrhovnega sveta za starine Zahi Havas sta v skupni izjavi potrdila, da je 19 predmetov v neposredni lasti Egipta.

"Raziskava, ki jo je opravil muzejski oddelek za egipčansko umetnost, je dala natančne dokaze, na podlagi katerih sklepamo, da teh 19 predmetov, ki so postali del muzejske zbirke v obdobju od 20. do 40. let, dejansko izvira iz Tutankamonove grobnice," je dejal Campbell.
Sporazum med stranema zdaj tudi formalno priznava, "da ima pravico do teh objektov Egipt".

Havas je gesto muzeja, da vrne predmete, označil za "čudovito", poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Z muzejem, posebej pa še njegovim oddelkom za egipčansko umetnost, smo dolga leta lepo sodelovali pri naših naporih, da povrnemo nezakonito odtujene starinske predmete," je menil Havas.

Muzejski strokovnjaki so potrdili, da so mali predmeti, ki segajo od 1,9 cm visokega bronastega psa do elementa z zapestnice v obliki sfinge, "z gotovostjo" pripadali grobnici kralja Tuta, kot mu ljubkovalno pravijo.

Grobnico slovitega mladostnega egiptovskega kralja je leta 1922 v Dolini kraljev odkril britanski arheolog Howard Carter.

Egiptovska vlada se je odločila, da bo 19 predmetov še do januarja razstavljenih na Times Square, nato pa jih bodo še šest mesecev kazali v Metropolitanskem muzeju.