Slovenija 11.11.2010 14:13

Festival HAIP10 v tesnem sodelovanju med umetniki in znanstveniki

Ljubljana, 11. novembra - Multimedijski center Kiberpipa bo med 23. in 26 novembrom pripravil četrti mednarodni festival intermedijske umetnosti HAIP10. Festival, ki bo potekal v prostorih Kiberpipe, Metropol cafeja in Kluba K4, bo ponudil predavanja, delavnice, razstavo umetniških del in performanse.

Začetki bienalnega festivala segajo v leto 2004, rdeča nit pa še vedno ostaja povezovanje intermedijske umetnosti z najnovejšimi komunikacijskimi tehnologijami. Letošnja tema je Nova narava, ki bo povezala umetnike in znanstvenike. Interdisciplinarni projekt, pri katerem sodelujejo tako umetniki kot teoretiki in znanstveniki, omogoča difuzijo sodobne umetnosti in novih polj znanosti, je na novinarski konferenci pojasnila vodja projekta Maja Smrekar.

Po besedah selektorja festivala Luke Prinčiča HAIP10 odpira aktualno temo, saj je posameznik vedno bolj vpet v svet informacijske tehnologije, posledično pa tudi v svet nanotehnologije. Umetnost na tem področju po njegovem mnenju prevzema funkcijo družbene kritike.

V okviru festivala bosta vsak dan na sporedu dve predavanji večinoma tujih gostov. Evelina Domnič in Dmitri Gelfand iz Rusije bosta na predavanju z naslovom Psihofizika oblikovanja polj sil spregovorila o tem, kako je nevidno mogoče narediti vidno, je pojasnila Smrekarjeva. Umetnika sicer ustvarjata multisenzorične performanse in instalacije, ki fiziko, kemijo in računalništvo združujejo s filozofskimi praksami.

Nizozemec Koert van Mensvoort, ki se ukvarja z računalništvom, umetnostjo in filozofijo, bo predstavil idejo, kako človeštvo s svojimi poskusi kultiviranja narave povzroča vznik "nove narave", ki je prav tako divja in nepredvidljiva kot "stara".

Nemški umetnik Sascha Pohflepp bo predstavil projekt sintetične biologije "Growth Assembly" oz. zbirko sedmih rastlin iz prihodnosti, ki spominjajo na žive industrijske robote.

Predavanje bo skupaj z znanstvenikom Andreo Bandellijem pripravil tudi domači umetniški kolektiv BridA, ki bo predstavil umetnost in ustvarjalnost kot orodji za spodbujanje refleksivnega pristopa k nanotehnologiji.

Marc R. Dusseiller, švicarski transdisciplinarni znanstvenik, profesor in umetnik, bo spregovoril o osebni izkušnji v izobraževalnih projektih, ki so namenjeni spodbujanju naddisciplinarne ustvarjalnosti in javnemu širjenju bio in nanotehnologije.

Predavanje bo imel tudi Paul Prudence iz Velike Britanije, ki bo oblikoval še zaključni klubski večer. Izvedel bo performans Nenaslovljen oz. biokaustični fenomen. Performanse bodo izvedli še Domničeva in Gelfand ter Nataša Muševič in Marko Batista.

Ves čas festivala bodo na ogled tudi razstave mehiškega umetnika Gilberta Esparze, nemške umetnice Verene Friedrich, Alexandre Daisy Ginsbergm, Pohfleppa, Saše Spačal in avstrijskega umetnika Herwiga Weiserja.

Festival bo 23. novembra ob 20. uri odprl performativni catering Molekularna kuhinja Hiše Franko, kjer bo kuhinja predstavljena kot laboratorij, ki bo obiskovalcem ponudil hrano, je še povedala selektorica festivala Daša Lakner.