Svet 11.11.2010 13:14

Umrl slavni italijanski producent Dino de Laurentiis

Los Angeles/Rim, 11. novembra - V Los Angelesu je umrl italijanski producent Dino de Laurentiis. Med zgodnjimi filmi, ki jih je produciral, so najbolj znani Grenki riž v režiji Giuseppeja de Santisa ter filma Federica Fellinija - Cesta in Kabirijine oči. De Laurentiis je umrl v Los Angelesu, star 91 let, poročajo danes italijanski mediji.

De Laurentiis se je 8. avgusta 1919 rodil v kraju Torre Annunziata v neapeljski pokrajini. Kot deček je pomagal prodajati špagete, ki jih je izdeloval oče. Študij filma v Rimu je prekinila vojna. Prvi film v njegovi produkciji je bil leta 1940 "L'ultimo combattimento" (Zadnji spopad), potem je produciral še skoraj 150 filmov, med njimi velike filme, kot so Vojna in mir, Biblija, Trije kondorjevi dnevi.

V začetnem obdobju je produciral, pogosto skupaj s Carlom Pontijem, predvsem neorealistične filme. V 50. letih je sodeloval z mnogimi režiserji, kot so Roberto Rosselini, Eduardo de Filippo in Mario Monicelli. Produciral je Veliko vojno z Albertom Sordijem in Vittorijem Gassmanom.

V 60. letih je zgradil celo lastne studie, ki pa so potem finančno propadli. V tem času je produciral zelo različne filme, med njimi Barbarello z Jane Fonda. Potem se je v 70. letih preselil na ameriško celino in v Wilmingtonu v Severni Karolini ustanovil studio De Laurentiis Entertainment Group.

Sledila je nepregledna množica uspešnih filmov, med njimi Serpico, Bergmanovo Kačje jajce, Modri žamet. Še bolj pa je bil morda znan po remakeu King Konga, filmu Orka, remakeu Flasha Gordona, adaptacijah del Stephena Kinga. Produciral je tudi prvega med filmi o Hannibalu Lecterju (Manhunter), kakor tudi Hannibala in Rdečega zmaja. Rad je imel filmske zgodbe, ki so nastale po priredbi uspešnih literarnih del.

Leta 2001 je prejel nagrado "Irving G. Thalberg", ki jo podeljuje Ameriška filmska akademija.

Leta 1957 se je poročil z igralko Silvano Mangano, od katere se je ločil leta 1988, leto pred igralkino smrtjo. Z njo je imel štiri otroke. Potem se je poročil s producentko Martho Schumacher in imel z njo še dve hčeri. Hči Raffaella je tudi producentka. Sin Federico je umrl v letalski nesreči, star 26 let.