Svet 12.11.2010 5:30

Berlinska Slikarska galerija se klanja Caravaggiu

Berlin, 12. novembra - Po veliki razstavi ob 400. obletnici rojstva Caravaggia v Rimu se staremu mojstru zdaj s svojo razstavo klanja tudi berlinska Slikarska galerija (Gemäldegalerie). Pod naslovom "Hommage an Caravaggio: 1610-2010" so na razstavi, ki jo bodo odprli danes, poleg del mojstra zgodnjega baroka tudi slike učencev in naslednikov, "caravaggistov".

V nemških zbirkah se danes nahajata le še dve Caravaggiovi platni: "Amor Vincit Omnia" v Berliner Gemäldegalerie in Nejeverni Tomaž v galeriji slik na Gradu Sanssouci, piše na spletni strani berlinskih državnih muzejev. Obe platni sta bili naslikani za markiza Vincenza Giustinianija, v Berlin pa so ju prinesli leta 1815, ko so pridobili Giustinianijevo kolekcijo.

Poleg teh dveh slik bo na razstavi med drugim moč občudovati slike, ki so si jih izposodili od drugod. Janez Krstnik kot deček je na primer za to priložnost prispel iz Kapitolinskih muzejev v Rimu.

Med deli, v katerih je jasno zaznati fantastično moč Caravaggiove revolucionarne umetnosti, so platna utrechtskih "caravaggistov", pa slike Caravaggiovih italijanskih sodobnikov, dela Petra Paula Rubensa in Rembrandta.

Berlinska razstava, posvečena Caravaggiu, bo odprta do 6. marca prihodnje leto.