Svet 14.11.2010 6:00

Knjižnica Anna Amalia pridobila dragoceno renesančno knjigo

Weimar, 14. novembra - Razkošna renesančna knjiga z bibličnimi komentarji Martina Luthra se je po več kot 400 letih vrnila v Weimar. Knjižnica vojvodinje Anne Amalie je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa namreč s pomočjo donatorskih sredstev na dražbi pridobila deseti zvezek wittenberške Luthrove izdaje.

Knjiga je v 16. stoletju pripadala weimarski Knežji knjižnici (Fürstenbibliothek), z delitvijo zapuščine pa je pristala še v drugih zbirkah, je v četrtek sporočil Sklad weimarske klasike. V knjigi uporabljeni grb in dva zaznamka vojvodinje Sophie (1563-1590) na notranji strani platnic kažejo na to, da je bila last weimarske knežje rodbine.

Knjiga vsebuje Luthrove komentarje k razlagi 1. Mojzesove knjige v Stari zavezi. Razkošno izdajo s portretom reformatorja je v jenski kraljevi knjigoveznici vezal Hans ali Lukas Weischner. Oba sta veljala za najpomembnejša knjigoveza pozne renesanse.

Knjigo so lahko kupili iz donacij, ki so jih prejeli po katastrofalnem požaru v knjižnici leta 2004, namenjene pa so povrnitvi starih tiskov. Od 9. aprila leta 2011 bo nanovo pridobljena knjiga na razstavi Potovanje v svet knjige - tiski Knjižnice vojvodinje Anne Amalie iz sedmih stoletij v renesančni dvorani weimarske knjižnice, ki so jo ponovno odprli tri leta po požaru, oktobra leta 2007.