Svet 15.11.2010 5:00

Se Sankt Peterburgu obeta velik Muzej ruske civilizacije?

Sankt Peterburg, 15. novembra - Anton Gubankov, vodja odbora za kulturo v sanktpeterburškem mestnem svetu, predlaga, da bi v Sankt Peterburgu ustanovili velik Muzej ruske civilizacije. Njegov predlog, utemeljen z vrsto argumentov, so iz odbora v četrtek posredovali javnosti, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass.

Gubankovu se zdi smiselno, da bi osrčje bodočega muzeja tvorila zbirka artefaktov, povezanih z rusko civilizacijo, ki jo hrani Ruski etnografski muzej. Novi muzej bi lahko posrkal vase še zbirko Muzeja zgodovine religij, ki hrani eksponate, povezane z verovanji in tradicijami ljudstev z ozemlja Rusije.

"Prepričan sem, da bi imelo oblikovanje nekakšnega etnografskega Ermitaža kot muzeja državnega pomena številne organizacijske in politične prednosti," je povedal pobudnik nove muzejske ustanove. Ta bi postala integralni del muzejske mreže v Sankt Peterburgu, mestu različnih kultur in strpnosti, ki ima prevladujočo humanistično noto.

"Takšne muzeje imajo mnoge dežele. Postali so središča za ohranjanje 'kulturnega DNK naroda', obenem pa močni instrumenti nacionalne in mednarodne politike," je Gubankov poudaril v zaključnem delu obrazložitve svoje pobude.