Slovenija 11.11.2010 21:42

Na Liffu premiera treh Janš: Več nas bo, prej bomo na cilju

Ljubljana, 11. novembra - Ko so se leta 2007 trije multimedijski umetniki uradno preimenovali v Janeze Janše, je zavladala velika zmeda. Dokumentarna predstava Več nas bo, prej bomo na cilju, ki je danes doživela slovensko premiero na Liffu, sledi zgodbi treh Janš in gledalcu ves čas postavlja vprašanje, kako lahko ime določa njegovo umeščenost v svetu.

Ustvarjalci filma, trije Janezi Janše, so se odločili, da tega predstavijo kot dokumentarno predstavo. Projekt namreč obsega tudi živi element v osebi Dražena Dragojevića, ki se odziva na povedano in prikazano v filmu ter postavlja številna vprašanja, ki zadevajo fenomen imena.

V filmu filozof Mladen Dolar pravi, da je ime tisto, po čemer se nas bodo simbolno spominjali. "Mi smo le epizoda v življenju svojega imena," je povedal v filmu.

Janezi Janše nikoli niso podali jasnega odgovora, zakaj so se preimenovali. Vedno znova so le ponavljali, da gre za njihovo osebno odločitev. Kot člani SDS so se udeležili uradnih in družabnih dogodkov stranke, na predsedniških volitvah so prišli v štab podpret Lojzeta Peterleta. Dolar v filmu opozori, da takoj ko se posamezniki zatekajo v odgovore, da je nekaj osebna odločitev, "mutijo".

Tako nihče prav dobro ne ve, kaj je pravi namen treh Janš. Avtor knjige, biografije Janez Janša, novinar Marcel Štefančič ima svojo razlago. Ko je politik Janez Janša leta 2004 prevzel oblast, se je začel zelo vmešavati v življenja ljudi, zdaj pa se trije Janše vmešavajo v življenje politike.

Med filmom je občinstvo nagovorila tudi Nika Rozman, ki ta čas v naslovni vlogi nastopa v predstavi Romeo in Julija v Mestnem gledališču ljubljanskem. Z balkona je interpretirala odlomek, v katerem se Julija sprašuje, ali bi vrtnica z drugim imenom enako dišala.

Dolar se zato na koncu filma vpraša, ali umetnik Emil Hrvatin pod imenom Janez Janša diši enako. Meni, da ne. Družinski člani umetnikov, ki prav tako nastopajo v filmu, odločitve Janš sicer ne razumejo najbolje. Nekateri med njimi menijo, da Janše že vedo, kaj počnejo, spet drugim se zdi poteza preimenovanja povsem nepotrebna.

V filmu, ki nosi naslov po vodilu, ki ga posameznik prejme ob vstopu v stranko SDS - Več nas bo, prej bomo na cilju - je mogoče tudi izvedeti, da v Sloveniji, v nasprotju z nekaterimi drugimi deželami, pri preimenovanju ni težav. Prošenj ne zavračajo, seznam prepovedanih imen ne obstaja, razlogov, zakaj si nekdo želi spremeniti ime, ni potrebno navajati.

Sicer pa je dokumentarna predstava v produkciji zavoda Maska Več nas bo, prej bomo na cilju tudi zunaj konteksta treh Janš predvsem razmislek o imenu, ki ni tako nedolžna stvar, kot se nemara zdi na prvi pogled.