Slovenija 12.11.2010 11:57

V portugalskem Guimaraesu predstavitev EPK

Maribor, 12. novembra - V portugalskem Guimaraesu so se danes sešli predstavniki nekdanjih, sedanjih in prihodnjih evropskih prestolnic kulture (EPK), ki se ga udeležuje tudi programski direktor javnega zavoda Maribor 2012 Mitja Čander s pomočnico Natašo Kos. Kolegom bo v soboto predstavil okvirni program, ki ga Maribor in partnerska mesta načrtujejo za leto 2012.

Današnji dan v Guimaraesu, ki bo v letu 2012 skupaj z Mariborom evropska prestolnica kulture, je posvečen razpravi o prihodnosti EPK po letu 2019. Razpravo bo vodila generalna direktorica za izobraževanje in kulturo Evropske komisije Ann Branch, so sporočili iz zavoda Maribor 2012.

Ob Mariboru in Guimaraesu bodo svoje izkušnje, program in načrte predstavili še Liverpool in Stavanger, ki sta bila evropski prestolnici kulture leta 2008, Linz in Vilnius iz leta 2009, Essen, Pecs in Carigrad, ki nosijo ta naziv v letošnjem letu, ter prihodnje prestolnice Tallinn in Turku (2011), Košice in Marseille-Provence (2013), Riga in Umea (2014) ter Pilsen in Mons (2015).

Po besedah tiskovnega predstavnika zavoda Maribor 2012 Uroša Mencingerja gre za enega od rednih sestankov na evropski ravni, ki običajno potekajo enkrat ali dvakrat na leto.

Čander se je pred odhodom na Portugalsko ustavil še v Londonu, kjer se Maribor trenutno predstavlja na 31. Svetovni turistični borzi. "Evropska prestolnica kulture za nas ni zgolj naziv, priročna marketinško politična poteza. Maribor bo zaživel na različnih ravninah, a s skupno zgodbo, zgodbo rekonstrukcije mesta skozi kreativnost," je med drugim povedal več kot 50 novinarjem v Londonu.