Slovenija 12.11.2010 12:56

Za zlati abonma CD Državni simfonični orkester iz Sao Paula

Ljubljana, 12. novembra - Angleška glasbena revija "Gramophone" je Državni simfonični orkester iz Sao Paula nedavno imenovala za enega od treh zasedb, ki naj bi dosegle sloves najboljših svetovnih orkestrov. Orkester, ki ga od leta 2009 umetniško vodi Yan Pascal Tortelier, bo v soboto ob 20. uri za zlati abonma nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD).

Pod Tortelierjevo taktirko bodo glasbeniki zaigrali Preludij iz opere Hovanščina Musorgskega, Šostakovičev Koncert za violončelo in orkester št. 1 v Es-duru, op. 107, Choros št. 6, za orkester Heitorja Villa-Lobosa in Ravelov La Valse. Kot solist bo natopil violončelist Antonio Meneses.

Državni simfonični orkester iz Sao Paula je kot ambasador brazilske kulture v svoji nekaj več kot 50-letni zgodovini doživljal padce in vzpone, danes pa nadaljuje bogato tradicijo te južnoameriške dežele in jo združuje z vsemi najnovejšimi dosežki svetovnega glasbenega prizorišča, so zapisali na spletni strani Cankarjevega doma.

Pianist, violinist in dirigent Yan Pascal Tortelier je študiral na Pariškem konservatoriju in v Sieni. Med letoma 1992 in 2003 je bil glavni dirigent Filharmoničnega orkestra BBC, med letoma 2005 in 2008 pa Simfoničnega orkestra iz Pittsburgha. Posveča se tudi komponiranju. Njegova orkestracija Ravelovega Klavirskega tria je vzbudila veliko zanimanje in pohvale.

Brazilski violončelist Antonio Meneses je študiral pri Antoniu Janigru. Leta 1977 je zmagal na tekmovanju ARD v Münchnu, leta 1982 pa na tekmovanju Čajkovskega v Moskvi. Igral je z najboljšimi orkestri in dirigenti na svetu, udeležuje se vseh pomembnih festivalov. Posveča se tudi pedagoškemu delu, vodi mojstrske tečaje in je profesor na Bernskem glasbenem konservatoriju.