Svet 13.11.2010 5:30

Za kitajsko vazo na londonski dražbi rekordnih 50,7 milijona evrov

London, 13. novembra - Na četrtkovi dražbi v Londonu so dragoceno kitajsko vazo iz obdobja dinastije Qianlong, na katero so po naključju naleteli med običajnim pospravljanjem podstrešja v eni od hiš v londonskem predmestju, prodali za 50,7 milijona evrov. To je avkcijski rekord in 40-krat višja vsota od prvotno postavljene cene.

"To je svetovni rekord za umetniško delo z območja Azije," je povedala Helen Porter iz londonske avkcijske hiše Bainbridges.

"Glede na to, da se končuje teden azijske umetnosti, je bilo na dražbi polno kupcev. Prostor je bil prepoln kitajskih ljubiteljev umetnosti, ki so dražili ta predmet," je povedala Porterjeva. Po svetu je vse več bogatih Kitajcev, ki vse pogosteje kupujejo dragocene predmete kitajske kulturne dediščine iz časov cesarske Kitajske.

"Dražitev je trajala pol ure. Ne vemo natančno, kdo je kupec, prepričana pa sem, da jo je kupil za nekoga tretjega, verjetno za kitajskega državljana," je razložila Porterjeva. Vaza datira v 40. leta 18. stoletja in "nedvomno" izvira iz kitajske Cesarske palače.

Porterjeva je dejala, da bo ostala skrivnost, kako se je skoraj pol metra velika vaza znašla v Londonu. Ve se le, da je bila v lasti angleške družine, ki jo je kupila v 30. letih minulega stoletja.