Svet 15.11.2010 5:30

Pop-art se v New Yorku odlično prodaja

New York, 15. novembra - Povpraševanje po delih Lichtensteina in Warhola je veliko kot že dolgo ne. Na jesenskih avkcijah velikih avkcijskih hiš v New Yorku gre pop-art za med. Res je tudi ponudba velika kot že dolgo ne, hiše Sotheby's, Christie's in Phillips de Pury & Company pa poročajo o samih rekordnih zneskih.

Pri Christie's so v sredo sliko Royja Lichtensteina v stripovskem stilu, "Ohhh...Alright..." iz leta 1964, prodali za 42,6 milijona dolarjev oziroma 31 milijonov evrov - najvišjo doslej znano vsoto za katero koli Lichtensteinovo delo. Oljno sliko velikosti skoraj meter krat meter, ki kaže rdečelasko ob telefonu, v oblačku pa besedilo "Ohhh...Alright...", si je prek telefona zagotovil neznani kupec. Najdražja Lichtensteinova slika je bila doslej "In the Car" iz leta 1963. Pred petimi leti so jo na dražbi prodali za 16,2 milijona dolarjev oziroma približno 11,8 milijona evrov, prav tako pri Christie's.

Obraz ženske je naslikan v tipično Lichtensteinovem stilu, ne ploskovito, temveč sestavljen iz številnih pik na belem ozadju, tako da ima opazovalec občutek, da gleda izredno povečano stripovsko podobo, na katerem so vidni posamezni piksli. Christie's je v enem večeru za umetnine iztržil skoraj 273 milijonov dolarjev oziroma 198,6 milijona evrov. Še za pet umetnikov so, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, dosegli najvišje cene doslej, čeprav niso v tako visokem razredu kot Lichtenstein.

Sotheby's je večer poprej prodal del za 224 milijonov dolarjev, kar je v evrih skoraj 163 milijonov. Najdražja je bila steklenica cocacole: za dobrih 35 milijonov dolarjev (skoraj 25,5 milijona evrov) je kupca našla slika Andyja Warhola - steklenica cocacole z napisom. "Dvoje se je dobro prodajalo: klasiki s kultnim statusom in mladi umetniki," je povedal Tobias Meyer, vodja oddelka za sodobno umetnost. Tudi pri Christie's so dejali, da so se dobro prodajala predvsem velika imena.

Pri Phillips de Pury & Company se je že v ponedeljek našel kupec, ki je bil pripravljen odšteti več kot 63 milijonov dolarjev (45,8 milijona evrov) za Warholovo sliko "Men in Her Life". Več kot dva metra velika slika iz leta 1962, kolaž iz več istovrstnih fotografij, je bila pred dražbo ocenjena na okoli 45 milijonov dolarjev (32,7 milijona evrov). Ne glede na to nekaj Warholov v vseh treh avkcijskih hišah ni doseglo pričakovane cene.