Svet 15.11.2010 6:00

Na graški KUG simpozij ob 150. obletnici Mahlerjevega rojstva

Gradec, 15. novembra - Na graški univerzi za umetnost (KUG) bo 18. in 19. novembra ob 150. obletnici rojstva Gustava Mahlerja simpozij. Pod naslovom O sintezi in inovaciji v opusu Gustava Mahlerja ga pripravljajo skupaj z univerzo Carleton iz Ottawe. Med drugim se bodo posvetili Mahlerjevemu zgodnjemu delu Žalostinka (Das klagende Lied), ki ga bodo v Gradcu tudi izvedli.

Žalostinka ima v Mahlerjevem ustvarjalnem opusu posebno mesto. Skladatelj sam je v pismu skladatelju in glasbenemu kritiku Maxu Marschalku zapisal: "Moje prvo delo, v katerem sem se našel kot 'Mahler', je pravljica za zbor, soliste in orkester."

Na mednarodnem simpoziju na KUG bodo po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA poznavalci Mahlerja iz Evrope in Kanade obravnavali različne pristope k omenjeni skladbi. Zraven bodo skladatelja predstavili na razstavi v hišni biblioteki; odprta bo do sredine decembra.

V graški dvorani Stefaniensaal bodo Žalostinko izvedli v revidirani verziji v dveh stavkih. Peli bodo študenti graške univerze - slovenska sopranistka Irma Mihelič, hrvaška mezzosopranistka Dora Dučakijević in turški tenorist Taylan Memioglu. Spremljala jih bosta univerzitetni zbor in orkester, dirigiral bo Arturo Tamayo. Odigrali bodo še "3 Orchesterstücke op. 6" Albana Berga in skladbo "Rendering per Orchestre" Luciana Beria.