Slovenija 14.11.2010 16:35

Čarnice izdale novo ploščo z jagodnim izborom za ženski zbor

Ljubljana, 14. novembra - Letošnje zmagovalke slovenskega zborovskega tekmovanja Naša pesem, Čarnice, so izdale novo, četrto CD ploščo z naslovom Jagodni izbor za ženski zbor. Zgoščenka je sad dveletnega sodelovanja z zborovodjem Sebastjanom Vrhovnikom. Med drugim prinaša celoten opus Felixa Mendelssohna Bartholdyja za ženski zbor, ki v Sloveniji še ni bil posnet.

Prvi del predstavlja tematsko zaokrožen izbor skladb iz obdobja romantike, pri čemer celoten Mendelssohnov opus za ženski zbor zavzema osrednje mesto. Pri izvedbi so sodelovali organist Tilen Bajec, pianist Primož Bratina in harfistka Maria Gamboz.

V drugem delu sledi preplet domačih in tujih zborovskih del iz drugih glasbenih obdobij. Sestavljajo jih posnetki v živo, ki so nastali na koncertih in tekmovanjih. Med njimi je tudi slovenska zborovska noviteta skladateljice Mojce Prus, priredba prekmurske ljudske pesmi Neža in kača.

Vsebino CD plošče bodo Čarnice predstavile na koncertu 12. decembra v Kamniku, so sporočili iz zbora.

Čarnice so eden redkih zborovskih sestavov v Sloveniji, ki deluje projektno z različnimi zborovodji. Prepoznavnost gradijo s kakovostno izvedbo raznolikega programa, pri tem pa jim je vodilo ohranjanje kulturne dediščine in promocija slovenske ustvarjalnosti. Zasedba deluje od jeseni 2002. Ustanovile so jo pevke, ki so kot študentke pele v APZ Tone Tomšič pod vodstvom Stojana Kureta, v zadnjih letih pa se je zasedba prenovila in razširila.

V dosedanjem delovanju lahko izpostavijo šest projektov: Gregorijanski koral pod umetniškim vodstvom profesorja Toneta Potočnika in v sodelovanju z moško zasedbo Akademskih 12, Neodkriti biseri od Kogoja do danes pod vodstvom Stojana Kureta, Črnska duhovna in gospel glasba z zborovodkinjo Tanjo Benedik ter v sodelovanju s solistko Nuško Drašček in pianistom Blažem Jurjevčičem, Ljudske pesmi slovenskih pokrajin pod Kuretovim vodstvom, Z Bogom v harmoniji in disharmoniji pod vodstvom Željke Ulčnik Remic ter projekt Romantika in 20. stoletje pod vodstvom Sebastjana Vrhovnika.

Na preteklih treh zgoščenkah so zabeležile koralne napeve, celoten opus Marija Kogoja za otroške in mladinske zbore ter najnovejše priredbe slovenskih ljudskih pesmi skladatelja Ambroža Čopija.

Letošnjo jesen so si zadale nov projekt. V goste so povabile dirigentko Martino Batič, s katero pripravljajo program, ki obsega sklop stilno raznovrstnih tujih in domačih skladb iz različnih obdobij.