Slovenija 13.11.2010 11:12

Širca za Dnevnikov Objektiv: Niti en člen v zakonu o RTV ne omogoča privatizacije (13. 11.)

Ljubljana, 13. novembra - V zakonu o RTV ni niti enega člena, ki bi omogočal privatizacijo, zagotavlja ministrica za kulturo Majda Širca. Zavrača očitek glede komercializacije in privatizacije RTV, ki so ga predlagatelji navedli v pobudi za referendum. "Očitki, da se bo RTV s tem zakonom skomercializirala, so sprti z logiko!" je dejala v pogovoru za Dnevnikov Objektiv.

Referendum o zakonu, ki bo 12. decembra, je po mnenju ministrice "del projekta preverjanja te vlade skozi mnenje ljudstva". "Po vsej verjetnosti se bo projekt nadaljeval tja do velike noči prihodnje leto. Predvsem pa se mi zdi, da je ta referendum odraz odnosa SDS do Grimsovega zakona in položaja, ki ga je SDS utrdila na RTV. In ga ne želi izgubiti," pravi.

Sedanja zakonodaja po njeni oceni "očitno dopušča komercializacijo, izplačila visokih nagrad, vprašljive pogodbe in anekse, dvomljive rabate in netransparentne rabote". Če RTV po novem zakonu ne bo zagotavljala vsebin, ki so obvezujoče zaradi njenega poslanstva, bodo morali odgovorni zapustiti javni servis, opozarja.

Prejšnje vodstvo zavoda je držalo politično obljubo, da prispevka o RTV ne bodo spreminjali, hkrati pa so po ministričinih besedah "stroški naraščali in se zažirali v sredstva, ki so bila namenjena razvoju, predvsem digitalizaciji".

"Ta namen je kasneje zbledel v takšni meri, da so se ta sredstva prelivala v Piramido, nadaljevanke Strasti, z njimi pa naj bi se krpale tudi plače, ki jih je spremenila Virantova reforma," navaja.

Tako RTV Slovenija kot tudi drugi evropski javni servisi po njenih besedah veljajo zaradi svojega poslanstva za skrbno varovane in zaščitene institucije, ki jim še posebej Evropa namenja posebno skrb. "Jasno je namreč, da nihče drug ne bo opravljal njihove dejavnosti. Zagotavljati morajo vsebine, ki bi sicer izginile," opozarja.

"Nobena komercialna televizija ne bo pokrila programov za manjšine, kulturo, izobraževanje ... Navsezadnje v Evropski uniji nimamo niti ene direktive, ki bi ozko usmerjala področje kulture, tako da smo prepuščeni svojim lastnim odločitvam. Obstaja pa evropska regulativa, ki ščiti javne servise, da ne bi prišlo do vdora komercialnih vsebin in pozabe zaščite javnega interesa," je poudarila ministrica za kulturo.