Slovenija 14.11.2010 11:08

Ježkova nagrada za Vinka Möderndorferja

Ljubljana, 14. novembra - Nagrado Franeta Milčinskega - Ježka, ki jo na RTV Slovenija podeljujejo že 22 let, je letos prejel Vinko Möderndorfer za scenaristični in režiserski opus na Televiziji Slovenija. Podelitev nagrad je v sklopu koncerta Uroša Perića potekala v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Ljubljana. Režiser Vinko Möderndorfer Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Vinko Möderndorfer
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Portorož. Režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser Vinko Möderndorfer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Portorož. Režiser Vinko Möderndorfer. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser Vinko Möderndorfer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Žirija za podelitev nagrade, ki jo sestavljajo predsednica Tanja Kuštrin in člani Jože Hudeček, Tatjana Pirc, Andrej Arko, Jani Virk in Igor Pirkovič, se je soglasno odločila, da nagrado podeli Möderndorferju, čigar humor se giblje med blago ironijo in lucidno družbeno kritičnostjo. V tem je, kot je zapisala žirija, scenarist in režiser Möderndorfer avtentičen nadaljevalec žlahtnega Ježkovega humorja.

Möderndorfer je od leta 1995, ko je kot scenarist in režiser oblikoval svoje prvo televizijsko delo, igro Rož'ce s Kranjskega, eden najvidnejših ustvarjalcev izvirne televizijske komedije. Möderndorfer jo razume kot dinamično zvrst, ki ji barvitost daje režijsko suvereno prepletanje najrazličnejših komičnih žanrov od ironije, preko družbene satire do farse in groteske.

Kot avtor in režiser, ki ustvarja v različnih medijih, Möderndorfer zelo dobro pozna igralce ter oblikuje vedno znova zanimive igralske zasedbe, igralce pa suvereno vodi tako v poudarjeno situacijskih zapletih kot v zahtevnejši karakterni komiki, piše v utemeljitvi Ježkove nagrade.

Te kvalitete je potrdil tudi v svojem drugem televizijskem delu, trilogiji Paradiž (1997), ki jo je prav tako oblikoval kot scenarist in režiser. V Paradižu je v ironičnemu posmehu izpostavil tri poglede na življenje v spremenjenih družbeno ekonomskih razmerah.

V svojem tretjem avtorskem delu, komediji Vaja zbora (2008), je Möderndorfer spretno uporabil motive Cankarjevih komedij in jih učinkovito prenesel v aktualni čas.

Kot režiser dveh komedij Toneta Partljiča En dan resnice (2006) in Kandidatka in šofer (2009) je Möderndorfer nadgradil komični potencial Partljičeve komedije; obe igri je oblikoval v izrazito dinamično dogajanje, ki z nizom komičnih vlog in igralskih miniatur privlači gledalčevo pozornost vse do pričakovane, a vendarle komično efektne poante.

Za Möderndorferja je to še ena v vrsti številnih nagrad, ki jih je prejel že za vsa področja svojega umetniškega delovanja. Möderndorfer je televizijski, filmski in gledališki režiser, scenarist, pesnik, pisatelj in dramatik. Do sedaj je objavil kar 29 knjig.

Na RTV Ježkove nagrade podeljujejo v želji, da bi vzpodbudili izvirne dosežke in opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti. Lani je nagrado prejel pevec Lado Leskovar.

Frane Miličinski - Ježek (1914-1988) je veljal za enega najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov. Bil je režiser, avtor televizijskih in radijskih iger, šansonjer, pesnik in pisatelj. V svoji ustvarjalnosti je pogosto prepletal družbeno kritičnost in humor.

Poleg Ježkove nagrade so na današnji prireditvi podelili še druge RTV nagrade in priznanja, in sicer je Big band RTVS dobil nagrado Radia Slovenija, nagradi TV Slovenija pa sta prejela Žiga Virc in Bojan Kastelic za režijo študijske TV-oddaje in produkcije študentov filmske in televizijske režije na AGRFT oz. za scenarij, režijo ali kamero dokumentarnega dela. Posebna nagrada za raziskovalno novinarstvo je šla v roke Jeleni Aščić, priznanje za življenjsko delo pa je prejel Lado Ambrožič.