Slovenija 15.11.2010 9:21

Tone Škrjanec v New Yorku predstavil novo pesniško zbirko

New York, 15. novembra - Pesnik Tone Škrjanec je v nedeljo v newyorškem baru Solas v East Villageu predstavil novo pesniško zbirko Pomiril bom konje (I'll Calm the Horses), ki je v prevodu Ane Pepelnik izšla pri založbi Ugly Duckling Presse.

Škrjanec je na večeru slovenske in poljske poezije prebral tudi nekaj pesmi iz zbirke Sonce na kolenu (Sun on a Knee), ki je v prevodu Joshue Beckmana izšla leta 2006, dve leti kasneje je izšel še ponatis. Škrjanec je med drugimi interpretiral pesmi Španski film, Štel bom konje, Ljubljana in O večnosti.

Za slovenskim pesnikom je nastopil Poljak Milosz Biedrzycki, ki je uvodoma dejal, da mu je v čast, da lahko nastopa skupaj s Škrjancem. Dogodek sta pomagala omogočiti poljski kulturni inštitut v New Yorku in slovensko ministrstvo za kulturo.

Škrjanec, ki trenutno prebiva v newyorškem stanovanju za slovenske umetnike v Brooklynu, se je rodil leta 1953 v Ljubljani, kjer je dokončal študij sociologije. Od leta 1990 v Kulturnem centru France Prešeren dela kot programski koordinator in so-koordinator za poezijo. Prevaja iz angleščine, hrvaščine in srbščine.