Svet 16.11.2010 6:00

Roman Vice pisateljice Sofi Oksanen bodo prenesli na film

Helsinki, 16. novembra - Roman Vice finske pisateljice Sofi Oksanen bodo prenesli na film. Finska producentska hiša Solar Film si je poleti pridobila pravice za snemanje po njeni knjigi, konec minulega tedna pa je režijo zaupala Anttiju Jokinenu, znanemu po glasbenih videih. Producent Marko Selin je sporočil, da trenutno nastaja scenarij, film pa bo končan do leta 2012.

Scenarij piše izkušeni scenarist Marko Leino. Scenarije je napisal že za več finskih filmov zadnjih let. Med drugim je, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, napisal scenarij za filmsko zgodbo o smučarskem skakalcu Mattiju Nykänenu in za gangsterski film "Rööperi", ki je imel lani na Finskem velik uspeh.

O proračunu filma Vice, v finskem izvirniku "Puhdistus", iz Helsinkov ne poročajo. Producent Selin je samo navedel, da je bil odkup pravic za snemanje filma po literarni predlogi najvišja vsota, kar jih je njegova hiša doslej odštela v podobnih primerih. Vice obravnavajo nasilje nad ženskami v Estoniji v dobi Sovjetske zveze.

Sofi Oksanen je za ta roman prejela že vrsto književnih nagrad, nazadnje francosko nagrado femina.