Slovenija 15.11.2010 12:13

Režiser Horvat predstavo Jakob Ruda posveča Bavčarju in Tovšakovi

Kranj, 15. novembra - V Prešernovem gledališču Kranj bo v četrtek premiera drame Jakob Ruda Ivana Cankarja v režiji Sebastijana Horvata. Čeprav Jakob Ruda ni tako pogosto uprizorjen kot druga Cankarjeva dela, pa je po mnenju ustvarjalcev v razmerah recesije in propadanja kapitalističnih mogotcev zelo primeren za današnji čas.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal režiser Sebastijan Horvat, današnji tajkuni ne poznajo vesti, zato predstavo Jakob Ruda v prvi vrsti kot etično navodilo posveča Igorju Bavčarju in Hildi Tovšak. Če bosta sledila dejanjem naslovnega junaka Jakoba Rude, ne bosta sicer odrešena storjenih grehov, bosta pa vsaj za trenutek našla svoji duši, je pojasnil Horvat.

Cankarjeva drama je nastala konec 19. stoletja, toda po več kot 100 letih še vedno predstavlja avtorjevo natančno zaznavo kapitalističnega časa in neusmiljeno kritiko družbe. Drama govori o lastniku tovarne, interpretira ga Peter Musevski, ki finančno propade, iz denarne stiske pa se poskuša izkopati na etično sporen način - žrtvuje srečo in svobodo hčerke. Ta odločitev v njem sproži moralne dileme, kar protagonista privede do tragičnega konca.

Horvat je v zadnjih letih občinstvu že približal nekaj Cankarjevih dram, tudi tokratno pa odlikujeta izvirna priredba in režija. Uprizoritev sta sooblikovala dramaturginja Marinka Poštrak, ki je predstavo opisala kot subverzivno in ne odkrito politično, ter skladatelj in korepetitor Drago Ivanuša.

Poleg scenografa Mihe Knifica in kostumografinje Belinde Radulović je pomemben delež k predstavi prispevala tudi lektorica Maja Cerar. Ta izvirnega besedila načrtno ni posodabljala, saj je Cankarjev jezik po njenem mnenju dovolj moderen in aktualen, da je prepričljiv tudi za današnje občinstvo.

Premiera Jakoba Rude na odru Prešernovega gledališča bo v četrtek, 18. novembra ob 19.30. Poleg Musevskega bodo v predstavi nastopili še Darja Reichman, Primož Pirnat, Vesna Slapar, Pavel Rakovec, Matjaž Višnar in gostje Ana Dolinar Horvat, Borut Veselko, Brane Grubar, Aljoša Ternovšek, Ciril Roblek, Robert Kavčič in Jošt Cvikl.