Svet 16.11.2010 5:30

Melinda Nadj Abonji po nemški književni nagradi prejela še švicarsko nagrado

Basel, 16. novembra - Po nemški književni nagradi je pisateljica Melinda Nadj Abonji, ki živi v Zürichu, prejela še švicarsko nagrado. Žirija je njen roman "Tauben Fliegen Auf" označila za "najbolj izstopajoče literarno delo letošnje književne bere", so sporočili podeljevalci. Nagrado so prvič podelili leta 2008, tokrat pa v nedeljo ob koncu Baselskega knjižnega sejma.

Petčlanska baselska žirija je nagrajenko določila izmed petih pisateljev v ožjem izboru, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za nagrado je 41 založb prijavilo 69 knjig.

Melinda Nadj Abonji se je rodila v Srbiji madžarskim staršem, od petega leta živi v Švici. S knjigo "Tauben Fliegen Auf" (Golobi odletijo) si je 42-letna pisateljica oktobra prislužila nemško književno nagrado in 25.000 evrov. V romanu usodo madžarske družine iz Vojvodine in njihovo preselitev v Švico pripoveduje skozi oči hčere Ildiko. Roman obravnava tematiko, ki posebej zanima Nemce, vsak dan soočene s priseljenci, njihovimi navadami in prepričanji.

"Sem madžarska Srbkinja, ki živi v Švici," je svoj nekoliko zapleten rodovnik pisateljica pojasnila na oktobrski razglasitvi nagrajenca knjižnega sejma v Frankfurtu. Potrdila je, da je knjiga "Tauben Fliegen Auf" avtobiografska.