Svet 18.11.2010 5:00

Avstrijska priseljeniška književna nagrada za Susanne Gregor

Dunaj, 18. novembra - Glavno nagrado, ki jo v Avstriji podeljujejo priseljeniškim pisateljem, skupaj s 3000 evri letos prejme Susanne Gregor za knjigo "Territorien" (Teritoriji). Nagrade za prozna in druga dela v polju "pisanja med kulturami" bodo dobitnikom izročili v soboto, 20. novembra, v okviru knjižnega sejma "Buch Wien", so v ponedeljek sporočili podeljevalci.

Drugo nagrado med proznimi deli prejme Didi Drobna za delo "Was ich kann" (Kaj zmorem), tretjo pa Daniela Elena Trummer za knjigo "Träume, Spuren, Wiedersehen" (Sanje, sledi, snidenja), poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V žiriji so bile Martina Schmidt, Edith-Ulla Gasser in bivša nagrajenka Julya Rabinowich.

Za poezijo bo nagrado in 1500 evrov prejel Ilija Jovanović, Olga Grjasnova pa nagrado za dramatiko in 2000 evrov. Hanno Millesi je nagrajen med pisatelji, ki jim je prvi jezik nemščina, Ekaterina Heider je dobitnica nagrade za mladi up. Nagrajeni so tudi šolarji.

Nagrade v skupni vrednosti 13.000 evrov podeljujejo od leta 1997. Z njimi spodbujajo pisatelje, ki so se priselili na Dunaj, da svoja doživetja predelajo skozi literarno formo. Odkritje pisateljev, kot sta Dimitre Dinev ali Julya Rabinowich, je "odločilno spremenilo pomen literature piscev iz Avstrije, ki prihajajo z drugega jezikovnega območja, pišejo pa v nemščini". Letos je bilo za nagrade prijavljenih 209 piscev.