Slovenija 15.11.2010 18:53

Partnerji EPK še vedno čakajo na investicijska sredstva države

Ptuj, 15. novembra - Župani partnerskih mest v projektu Evropske prestolnice kulture 2012 so se danes sestali na Ptuju, kjer so se med drugim pogovorili o trenutnih aktivnostih javnega zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture. Ptujski župan Štefan Čelan je po sestanku dejal, da od države še vedno čakajo na izpolnitev obljube o delitvi investicijskega denarja.

"Z idejo lastnega zakona nismo uspeli, premier pa je dal obljubo, da bo namesto zakona poskrbel za to, da bo v naslednjih treh letih v proračun neposredno umestil vse tiste investicije, ki so bile predmet prijave ob prijavi kandidature na Evropsko komisijo in so bile s strani vlade tudi že potrjene," je pojasnil Čelan in dodal, da so župani že večkrat jasno povedali, da če obljubljenih sredstev ne bo, bodo vladi sporočili, da odstopajo od projekta.

Mariborski župan Franc Kangler je znova spomnil, da je projekt EPK nacionalni projekt, ki si ga vzhodna kohezijska regija zasluži. "Moram pa spomniti, da je le še leto in en mesec do začetka EPK, a partnerska mesta doslej niso dobila še niti enega evra investicijskih sredstev. Kot kaže, bo še najbolje, da gremo v Bruselj in tam naredimo slovesno otvoritev EPK," je dejal Kangler in dodal, da so občine na načrtovane investicije pripravljene, a dokler niso zagotovljena proračunska sredstva države, v njihovo realizacijo ne morejo iti.

Druga pomembna tema današnjega sestanka je bila delitev programskih sredstev, ki jih med partnerska mesta dodeljuje javni zavod. Kot je dejal ptujski župan, je potrebno jasno doreči, kolikšen delež sredstev pripada temu zavodu za lastno delovanje, koliko pa pripada občinam. Po njegovih besedah je ptujska občina načelen predlog že izdelala, danes je bil predstavljen tudi ostalim županom, v naslednjih desetih dnevih pa se morajo župani o tem izjasniti.

"Predlog je, da bi zavodu pripadlo 15, ostalih 85 odstotkov sredstev pa se razdeli med posamezne lokalne skupnosti. Pri tem pa moramo občine vsaj približno vnaprej vedeti, na kolikšen del sredstev lahko računamo, seveda pa dajemo potem pooblastilo zavodu, da bo na podlagi prijav posameznih kulturnih izvajalcev v mestih naredil tisti izbor, za katerega bo ocenil, da so projekti kakovostni," je dejal Čelan in s tem zavrnil, da bi denar delile občine oz. njihovi župani, pač pa bo to po njegovih zagotovilih storila stroka.

Ker je Mariboru za letošnje leto pripadlo daleč največ denarja, so bili nezadovoljni predvsem ostali župani. Kangler je dejal, da lokalne skupnosti pri tem niso imele besede, pač pa je delitev sredstev določil zavod EPK. Osebno Čelanov predlog sprejema, zato ne vidi težav pri dogovoru med partnerskimi občinami.

Velenjski podžupan Srečko Meh pa je spomnil, da so na današnjem sestanku sprejeli šele program za leto 2010, zdaj jih čaka še sestava in ovrednotenje programa za naslednja tri leta. Kot je dejal, se morajo zdaj dogovoriti o tem, kateri so nosilni programi, ki so jih prijavile posamezne občine, kako jih bodo medsebojno povezali in kako jih bodo nato predstavili. Kar se tiče samega programa, pa se bodo morali koordinatorji partnerskih mest zdaj čim prej povezati s programskim direktorjem Mitjo Čandrom, saj časa ni več veliko.