Slovenija 16.11.2010 13:19

Carmina Slovenica pred potovanjem na vzhod prinaša Zvoke Azije

Maribor, 16. novembra - Pred gostovanjem v Singapurju in Maleziji bo zbor Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec poskušal zvoke Azije pričarati v Mariboru. Na odru v dvorani Union se mu bosta nocoj ob 20. uri pridružila Nino Mureškič na tolkalih in Nadja Stegne na flavti.

Koncert Zvoki Azije združuje širok razpon glasbene izraznosti. "Kot so raznolike kulture na azijskih tleh, tako je raznoliko tudi razumevanje vloge glasbe. Zvoki Azije so lahko zvoki kozmičnih sfer, naravni izraz zavesti, lahko so napevi kot glasbeni rituali za zdravljenje telesa, umirjanje duha in prenašanje svetega v običajna življenja ljudi," piše v vabilu na koncert.

Na koncertu bodo predstavili glasbo z Balija, Kitajske, Japonske, Malezije, Bornea in iz Indije. "Nekatere skladbe v programu se izogibajo melodijam in prinašajo vibracije zvokov in njihovih delnih tonov, druge so repetitivno monotone, nekatere so zelo bogate v neverjetno zapletenih ritmičnih vzorcih, druge preprosto zabavne. Predvsem pa so glasovna, vokalna meditacija in odkrivanje duha azijskih kultur v zvoku," še napovedujejo pri Carmini Slovenici.

V sklopu azijskega večera bo drevi v avli Unionske dvorane ob 18. uri projekcija fotografij Obrazi Azije, ki sta jih posnela Iztok Bončina in Dorian Šilec Petek. Ob 19. uri pa bodo azijsko glasbo predstavili Otroški zbor Junior CS z zborovodkinjo Manjo Gošnik Vovk, Mladinski zbor Secunde CS z zborovodkinjo Tadejo Vulc in solopevski oddelek Pevske šole CS pod vodstvom Simone Raffanelli Krajnc in Juliete Kubik de Habjanič.

Po uspešnih turnejah po Kitajski leta 2001 in Japonski 2008 se zbor Carmina Slovenica ponovno odpravlja na azijska tla. Tokrat se bo odzval vabilu organizatorjev iz Singapurja in Malezije, kjer se bo mudil od 24. novembra do 7. decembra.

Gostovanje bo obsegalo izvedbe glasbeno-scenskih projektov koncepta Choregie, posebej za to turnejo adaptiranih projektov CS Light in Iz veka vekov. S šestimi koncerti bo zbor gostoval na različnih koncertnih prizoriščih, od dvorane na Borneu, ki sprejme okoli 5000 obiskovalcev, do singapurskega umetniškega centra Esplanade.

Za Carmina Slovenica bo to četrto gostovanje v tej sezoni, saj je zbor maja gostoval s predstavo Rusalke v Schauspielhausu v Baslu, avgusta v Belgiji na mednarodnem festivalu La Nuit des Choeurs 2010 in oktobra v italijanski Gorici.