Slovenija 16.11.2010 15:13

Predstava o času Momo premierno v Lutkovnem gledališču Ljubljana

Ljubljana, 16. novembra - V Lutkovnem gledališču Ljubljana so na oder postavili predstavo Momo, nastalo po istoimenskem romanu Michaela Endeja. Za oder je delo, ki je v Nemčiji prejelo nagrado za najboljši mladinski roman, priredila Klavdija Zupan, ki skupaj z Uršulo Teržan podpisuje tudi režijo. Premiera predstave bo v četrtek, 18. novembra, ob 19. uri.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala Zupanova, sodi Momo med stalnice otroške fantastične literature. Skupaj z Endejevo Neskončno zgodbo je doživel številne predelave v različnih medijih. Sama je pri adaptaciji romana izhajala iz elementov, ki so ji kot gledališki ustvarjalki blizu. Abstraktne elemente zgodbe je želela na oder postaviti na sodoben način. Predvsem pa je sledila ideji, da nas mora voditi domišljija in da je potrebno slediti srcu, je povedala.

Zgodba po njenih besedah poteka na treh ravneh - na odru, kjer je svet lutk, vanj vdre svet, ki ga poosebljajo sivi gospodje, tretji nivo pa predstavlja dežela za robom časa. Sicer pa Momo ni le zgodba o tem, kako občutimo svoj čas, temveč tudi zgodba o minevanju, o tem, kako se soočiti ne le z življenjem, ampak tudi s smrtjo, je še povedala Zupanova.

V predstavi se Momo in njeni prijatelji soočijo s strašljivimi sencami sivih gospodov, katerih glavna naloga je prepričati čim več ljudi, da začnejo varčevati s časom. Sivi gospodje vsakomur svetujejo, naj opusti vse nepotrebne stvari - druženje, pogovore branje, zabavo, celo spanje in premišljevanje, tako prihranjeni čas pa naj bi podaljšal življenje.

Odrasli začnejo zanemarjati otroke, otroci si želijo samo še več igrač in vsi postajajo vedno bolj podobni sivim gospodom - hladni in brez čustev. Momo izgubi celo svojega najboljšega prijatelja Gigija in ko je že čisto obupana, jo obišče želva Kasiopeja ter jo odpelje do mojstra Hore, gospodarja časa. Čas, ki so ga ljudem nakradli sivi gospodje, jim lahko vrne samo Momo in tako izniči sive gospode ter hkrati svojim prijateljem povrne pravi občutek za čas, so o predstavi zapisali v gledališkem listu.

Predstava je namenjena otrokom od sedmega leta starosti. Teržanova je tudi dramaturginja predstave, za likovno podobo je poskrbela Irena Pivka, avtor glasbe je Mario Marolt, avtor videa Jan Simončič. Lutke oživljajo Martina Maurič Lazar, Polonca Kores, Brane Vižintin, Nina Skrbinšek, Karel Brišnik, Irena Zubalič Žan in Marko Velkavrh.