Slovenija 16.11.2010 18:27

Peljhan in Nicolai na Japonskem predstavjata polar m

Tokio, 16. novembra - Slovenski konceptualni umetnik Marko Peljhan ter nemški umetnik in glasbenik Carsten Nicolai sta v Centru za umetnosti in medije v Jamagučiju premierno predstavila projekt polar m [mirrored]. Transmedijska instalacija zaznava različne vrste sevanj in jih prevaja v zvočni in vidni spekter, ki je razumljiv čutnim sposobnostim človeka.

Ljubljana. Umetnik Marko Peljhan. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Marko Peljhan.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Izhodišče za nastanek situacije polar m je mednarodno nagrajeni projekt polar iz leta 2000. Tokrat se umetnika osredotočata na fenomen sevanja. Če je bil polar povezan predvsem z raziskavo in refleksijo omrežij kot inteligentne matrice, pokrajine polarja m postavljajo pod vprašaj relevantnost opazovalca/obiskovalca, njegove povezanosti s prostorom situacije in njegovega vpliva nanjo.

Projekt se osredotoča na umetniško delo kot avtonomno konstrukcijo v veliko večji, skoraj neskončni strukturi, ki jo zajema ocean sevajočih delcev.

Umetnika nagovarjata obiskovalce razstave, ki so jo odprli v soboto, da prevprašujejo meje zaznavanja, reflektirajo načelo nedoločljivosti in kvantnih razmerij v tem sistemu sistemov, preizkušajo njegove skrajnosti in da generirajo nove pomene in nova razmerja že s samim opazovanjem in svojo prisotnostjo.

Polar m bo v centru YCAM (Yamaguchi Center for Arts and Media) razstavljen do 6. februarja 2011. V letih 2011 in 2012 bo projekt predvidoma predstavljen tudi v Evropi in ZDA, so sporočili iz zavoda Projekt Atol.

Casten Nicolai živi in dela v Berlinu in Chemnitzu. Poznan je po umetniških delih, ki tematizirajo fenomene, kot so fizično, življenje in kaos, osnovanih na hibridnih orodjih, ki med seboj kombinirajo oblike izraza iz polij likovne umetnosti in elektronsko generiranega zvoka.

Marko Peljhan deluje v mednarodnem okolju na področju povezav med tehnologijo, znanostjo in umetnostjo. Je iniciator Makrolaba, odmevnega projekta, ki je deloval med letoma 1997 in 2007. Danes je koordinator Arctic Perspective Initiative, umetniško-znanstveno-medijskega projekta, ki se osredotoča na globalno pomembnost geopolitičnih, naravnih in kulturnih sfer Arktike.

Peljhan in Nicolai sodelujeta od leta 1997, ko sta oba bila povabljena umetnika na documenti X v Kasslu. Za delo polar iz leta 2000 sta prejela zlato nike, eno izmed najpomembnejših priznanj na področju elektronske in medijske umetnosti.