Svet 17.11.2010 6:00

Heinrich Böll v 27 knjigah

Berlin/Köln, 17. novembra - Po devetih lestih se je sklenil založniški projekt Nobelovega nagrajenca za književnost Heinricha Bölla (1917-1985) v 27 knjigah. Poleg znanih del (Ansichten eines Clowns, Die verlorene Ehre der Katharina Blum) so vključeni tudi pisateljevi še neobjavljeni teksti. Za Böllovo kölnsko založbo Kiepenheuer & Witsch je to doslej največji projekt.

Založba bo skupaj s Skladom Heinrich Böll zaključek mamutske zbirke predstavila drevi v Berlinu. Ob tej priložnosti bo spregovoril nemški minister za kulturo Bernd Neumann.

Tako imenovana "kölnska izdaja" zarisuje pot Heinricha Bölla od literarnih začetkov do smrti leta 1985. K vpogledu v pisateljev osebnostni razvoj prispeva kronološka razvrstitev gradiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za kritično izdajo skupaj s komentarji je poskrbela ekipa strokovnjakov, ki jo je vodil germanist, prof. Ralf Schnell. K doslej neobjavljenemu gradivu po navedbah založbe sodijo zgodnji teksti iz zapuščine in dela iz obdobja neposredno po vojni.

"Že od nekdaj sem želel pisati, že zgodaj sem poskusil, pravšnje besede pa sem našel šele pozneje," je ob neki priložnosti povedal sam pisatelj, eden najpomembnejših povojnih nemških književnikov. Z družbeno-kritičnimi stališči in kritično držo do Cerkve je dolgo časa veljal za moralni vzor. Njegovi romani so zaradi močne navezanosti na čas delno izgubili aktualno ost.

Izdajo so zagnali leta 2002 in potem vsako leto objavili po tri v rdeče platno vezane knjige. Zadnje tri knjige bodo v knjigarnah čez nekaj dni.