Slovenija 17.11.2010 13:33

Tržaška glasbena matica zaključuje praznovanja ob stoletnici

Trst, 17. novembra - Glasbena matica, ena najstarejših ustanov Slovencev v Italiji, bo v prihodnjih dneh zaključila praznovanja ob stoletnici z javnima srečanjema o pomenu glasbenega šolstva ter s priložnostno razstavo in dokumentarnim filmom. Glasbena matica je bila ustanovljena leta 1909.

Vsebino srečanj, ki bosta potekali v petek v Narodnem domu v Trstu, v ponedeljek, 22. novembra, pa v dvorani Kinemax v Gorici, so na današnji novinarski konferenci v tržaškem Narodnem domu orisali predsednica in ravnatelj Glasbene matice, Nataša Paulin in Bogdan Kralj, avtorica razstave Nadja Kralj in avtorica scenarija za dokumentarni film Tatjana Rojc.

Stoletnica Glasbene matice, piše v sporočilu za javnost, je napočila v trenutku, ko je varčevalna politika kriznega obdobja zahtevala radikalno zreduciranje načrtov za praznovanje, zato tematsko zasnovani proslavi ob Dnevu slovenske kulture niso sledili drugi načrtovani slovesni dogodki, med odobrenimi pobudami pa sta bila snemanje dokumentarnega filma in postavitev antološke razstave.

Srečanje, ki bo v petek potekalo v Narodnem domu v Trstu, bo obsegalo najprej pogovor o glasbenem šolstvu in kulturi, ki se bo začel ob 16. uri v zborni dvorani Narodnega doma ob udeležbi Tatjane Rojc, Bogdana Kralja, predsednice goriškega Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Mare Černic, odgovorne za glasbene šole na ministrstvu za šolstvo in šport Republike Slovenije Marije Gregorc, ravnatelja videmskega konservatorija Jacopa Tomadinija Franca Calabrette ter muzikologov Ivana Florjanca in Aleksandra Rojca.

Ob 19.30 bodo v mali dvorani Narodnega doma odprli antološko razstavo, za katero je avtorica Nadja Kralj izbrala gradivo o najbolj pomenljivih dogodkih in imenih, ki so najbolj doprinesli k razvoju Glasbene matice, pri čemer obstaja želja, da razstava postane stalna v prostorih Glasbene matice.

Poleg razstave je drugi pomembnejši dogodek srečanja tudi projekcija dokumentarnega filma Muzika od Trsta do Trbiža, ki sta ga po scenariju Tatjane Rojc režirala Martin Turk in Jurij Gruden. Dokumentarec je koprodukcija Zavoda Kinoatelje, Radiotelevizije Slovenija in slovenskega programa deželnega sedeža italijanske državne radiotelevizije RAI za Furlanijo-Julijsko krajino (FJK). Kot je dejala scenaristka Tatjana Rojc, gre za dokumentarni zapis, ki govori o bogati zgodovini Glasbene matice in o tem, kaj pomeni glasba za Slovence v Italiji, saj gre za enega ključnih obrazov te narodne skupnosti. Film bodo predvajali ob 20.30 v zborni dvorani Narodnega doma.

Ob zaključku praznovanja pa bo v ponedeljek, 22. novembra, v dvorani Kinemax v Gorici v sodelovanju s centrom Emil Komel potekalo še drugo srečanje. Najprej bo ob 16. uri delovno srečanje, posvečeno glasbenemu šolstvu na Goriškem, ob 18.30 pa bodo predvajali že omenjeni dokumentarec Muzika od Trsta do Trbiža.