Svet 22.11.2010 5:00

Za roman "Vođa" Aleksandru Novakoviću nagrada založbe V.B.Z.

Beograd, 22. novembra - Za knjigo "Vođa" (Vodja) je Aleksandar Novaković prejel letošnjo nagrado založbe V.B.Z. Član žirije in urednik beograjske redakcije V.B.Z. Vladimir Arsenijević je na predstavitvi v Beogradu dejal, da so nagrado podelili devetič in da je največja hrvaška književna nagrada, po znesku 100.000 kun (13.300 evrov) in po ugledu v hrvaški javnosti.

Za nagrado se lahko potegujejo pisatelji iz vseh nekdanjih jugoslovanskih republik. Novaković je tretji pisatelj iz Srbije s to nagrado. Žiriji je predsedoval Miljenko Jergović, člani so bili še Julijana Matanović, Zoran Ferić, Strahinja Primorac.

Arsenijević je, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, tokratno konkurenco označil za močno, 13 rokopisov iz širšega izbora so do konca pustili v igri. Vodja je nazadnje dobil največ glasov. Knjiga je "precizna in boleča vivisekcija brutalnega, oholega in strahotno paranoičnega duha, izpolnjenega z večno nezadovoljnim sovraštvom in prezirom, duha torej, ki giblje, služi in hrani vse naše vojne od kar pomnimo pa do današnjega dne".

Kratki roman je postavljen na usodni Vidovdan leta 1914 in spremlja glavnega junaka, kapetana srbske vojske Stojana Stamenkovića. Ta v alkoholnih halucinacijah in blodnjah oživlja spomine na svoja bojevanja, med katerimi je storil neizmerne zločine, vendar je to zanj edini del njegovega življenja, ki ga je bilo vredno živeti.

Urednik je poudaril, da gre za "strahotno zgodbo o vseh naših zločinih in o vseh naših zločincih od srbsko-bolgarske vojne konec 19. stoletja do zadnjega desetletja 20. stoletja". "To je univerzalna zgodba o zlu, ki ne pozna meja in ki je enako razumljivo vsem," je dejal Arsenijević.

Novaković (35) je diplomiran zgodovinar in dramaturg, magistriral je iz dramaturgije, s tega področja pripravlja doktorat. Objavil je deset knjig. Piše romane, drame, aforizme, pesmi in kratko prozo. Sam je pojasnil, da je želel napisati knjigo o militarističnem načinu razmišljanja, ki je Srbe drago stal vse od pridobitve neodvisnosti do danes.

Nagrajenec je opozoril, da se o zločinih srbske vojske nad civilisti ne učijo v šolah - "vse naše vojne so bile, kot uči doktrina, obrambne, izbruhnile pa so vsakokrat, ko jih je sprožila Srbija - proti Bolgariji, balkanske vojne, državljanska vojna v času II. svetovne vojne in spopadi v 90. letih".