Slovenija 18.11.2010 12:13

Nova festivalska platforma računalniških umetnosti

Maribor, 18. novembra - Z odprtjem razstave Odpad - tehnološki minus se bo drevi v mariborskem multimedijskem centru Kibla pričel mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), ki se bo tudi letos povezal s festivalom odprte kode KIBLIX, po novem pa še z ljubljanskim festivalom novih tehnologij HAIP. Do 28. novembra bo ponudil pestro paleto dogodkov.

Po oceni direktorice Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor Nine Arsenovič je skupna festivalska platforma edina logična pot naprej, saj je vsak od omenjenih treh festivalov že prerasel samega sebe. "Vsekakor je prihodnost teh festivalov v povezovanju, saj lahko na tak način nadgradimo dosedanje delo," je zapisala v festivalskem biltenu.

Tema letošnjega festivala MFRU, ki ga MKC Maribor organizira skupaj z Zavodom uho; oko Maribor, so računalniške igre ali nove podobe domišljije, pri čemer se želijo osredotočiti na preplet video iger in kina. Poleg petkovega simpozija na to temo so na sporedu do zaključka festivala med drugim še študentske predstavitve in večerna predvajanja eksperimentalnih kratkih filmov in videov.

Festival je bil ob ustanovitvi leta 1994 prvi in edini v Sloveniji. Namenjen je predstavljanju teorije in prakse računalniške umetnosti in novih medijev ter posledično njihovi promociji in uveljavitvi.

Lani se je MFRU prvič združil s Kiblinim festivalom odprte kode KIBLIX, ki ga prirejajo od leta 2002. Gre za festival izobraževalne narave, ki je namenjen dijakom in študentom oziroma strokovni in poslovni javnosti, ki jo zanima področje informacijskih tehnologij, odprte kode in odprte družbe ter sodobne trans-novo-medijske umetnosti.

Letošnji vsebinski okvir tega festivala so nizka tehnologija, ekologija, odprta koda in odpad, na kar nakazuje že otvoritvena razstava Odpad - tehnološki minus, na kateri se bodo predstavili različni umetniki iz tujine. Poleg razstav in prostorskih postavitev bodo organizirali še delavnice, pogovore in okrogle mize, nenazadnje tudi modno revijo.

Letos se je omenjenima festivaloma priključil še festival novih tehnologij HAIP, ki deluje v okviru multimedijskega centra Kiberpipa oziroma Zavoda K6/4 v Ljubljani. Bienalni festival bo letos na sporedu četrtič, za letošnjo temo pa si je izbral "novo naravo", ki se usmerja v polje nanotehnologije in odpira vprašanja ter predstavlja prakse povezav med umetnostjo in znanostjo.

Nova festivalska platforma MFRU, KIBLIX in HAIP bo skupaj predstavila umetniško produkcijo ustvarjalcev iz več kot 30 držav. "Ponudila bo platformo medkulturnega dialoga in možnosti za sodelovanje v prihodnosti," pojasnjuje Dejan Pestotnik iz Kible. Za obiskovalce pa to po njegovih besedah pomeni "zvrhano mero eksperimentalne umetnosti, inovacij, nove estetike, provokacij, novih - alternativnih rešitev za prihodnost ter vprašanj, prav tako navezujočih se na našo prihodnost".