Svet 19.11.2010 5:30

Patti Smith nacionalna nagrada za knjigo spominov "Just Kids"

New York, 19. novembra - Patti Smith je za avtobiografsko knjigo spominov o življenju v New Yorku v 60. letih "Just Kids" (Preprosto otroci) v sredo v New Yorku prejela ameriško državno književno nagrado (National Book Award) za stvarno literaturo. "Just Kids" je grenko-sladek pogled na pevkino prijateljstvo s fotografom Robertom Mapplethorpom in revolucionarni čas v ZDA.

Robert Mapplethorpe, ki se je v 80. letih povzpel v fotografske vrhove, je leta 1989 umrl za aidsem.

Za področje leposlovja je nacionalno nagrado prejela Jaimy Gordon za knjigo "Lord of Misrule" (Vladar nereda). Žirija je njen roman opredelila kot "živahen, izreden in jezikovno bogat". Dogajanje v knjigi je postavljeno v svet konjskih dirk na zahodu Virginije, eno od najrevnejših ameriških zveznih držav.

Nagrajenec poleg kipca prejme 10.000 dolarjev oziroma 7400 evrov. Nagrada, podelili so jih 61., pripomore tudi k večji prodaji knjig nagrajencev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Za nelagodje pri podelitvi je poskrbelo dejstvo, da se najvznemirljivejša nova knjiga, "Freedom" (Svoboda) Jonathana Franzna sploh ni uvrstila v zadnji krog glasovanja.