Slovenija 21.11.2010 11:00

Carmina Slovenica ponovno na gostovanje v Azijo

Maribor, 21. novembra - Zbor Carmina Slovenica se po uspešnih turnejah po Kitajski leta 2001 in Japonski leta 2008 ponovno odpravlja na azijska tla. V prihodnjih dneh bo nastopil v Maleziji in Singapurju. Dirigentka Karmina Šilec je napovedala, da bo z zborom navdušila azijsko občinstvo.

Maribor. Vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Vodja zbora Carmina Slovenica Karmina Šilec.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Maribor. Zbor Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Zbor Carmina Slovenica pod vodstvom dirigentke Karmine Šilec.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

V dneh od 24. novembra do 7. decembra bo zbor nastopil na treh prizoriščih v malezijski prestolnici Kuala Lumpur, v singapurškem umetniškem centru Esplanade ter v dvorani univerze na zahodni obali malezijskega otoka Borneo.

Umetniški vodja zbora Karmina Šilec ugotavlja, da se Azija vedno bolj uveljavlja kot kulturna sila. "Njihov odnos do kulture je izjemno plemenit in jo zelo cenijo, zato so tudi sami kot ustvarjalci vedno bolj prodorni, hkrati pa tudi kot organizatorji in poslušalci, zato je gostovanje pri njih vedno posebna izkušnja," je dejala v pogovoru za STA.

Na gostovanje se odpravlja ansambel, ki šteje 32 članov, ter pet članov spremljevalne ekipe. Njihovi nastopi bodo po besedah Šilčeve nihali med dvema poloma, od "vrhunskega" v prestižnem umetniškem centru Esplanade v Singapurju do bolj "misijonarskega" v dvorani za 5000 ljudi na Borneu.

Vrhunec gostovanja bo v Singapurju, kjer bodo predstavili projekt Rusalke, ki so ga letos premierno izvedli v Sloveniji. "Na naše poti odnašamo veliko slovenske ustvarjalnosti, z gostovanj pa na slovenske odre prinašamo tamkajšnje glasbene izraze," je še povedala dirigentka.

Po njenih besedah se občinstvo po svetu med seboj zelo razlikuje. Čeprav so Azijci zadržani pri izražanju čustev, so med gostovanjem na Kitajskem in Japonskem doživeli številne čustvene izbruhe. To je Šilčevo navdušilo, zato se na vzhod z veseljem vrača.

Za Carmina Slovenica bo to četrto gostovanje v tujini v tej sezoni. Zbor je maja gostoval v Schauspielhausu v Baslu, avgusta v Belgiji na mednarodnem festivalu La Nuit des Choeurs in oktobra v italijanski Gorici.

Po azijski turneji se bo zbor vrnil v Slovenijo, saj ima 16. decembra predviden predpraznični koncert v Mariboru z naslovom Zimske urice. V začetku januarja sledi gostovanje v Rimu, med drugim pa bodo ob 20. obletnici slovenske osamosvojitve gostovali tudi v ZDA. Načrtujejo tudi več repriz svojih projektov, kot so Na juriš in the mood, Americas, Slovenski zvoki in Zvoki Azije.