Svet 18.11.2010 16:55

Na Europeani dostopnih več kot 14 milijonov digitaliziranih enot

Bruselj, 18. novembra - Spletni obiskovalci evropske digitalne knjižnici Europeana lahko od danes dostopajo do več kot 14 milijonov digitaliziranih knjig, zemljevidov, fotografij, slik ter filmskih in glasbenih posnetkov evropskih kulturnih ustanov.

Po besedah Neelie Kroes, podpredsednice Evropske komisije, pristojne za digitalno agendo, je Europeana dober primer, kako lahko sodelovanje na evropski ravni obogati življenje. "Štirinajst milijonov digitaliziranih vsebin bo razveselilo vse internetne uporabnike, ki želijo dostopati do kulturnega gradiva evropskih knjižnic, muzejev in arhivov," je dejala. Kroesova je opozorila, da bi lahko bila Europeana še bogatejša, če bi svoje zbirke digitaliziralo več kulturnih ustanov in prek tega evropskega portala omogočilo njihovo dostopnost.

Europeana, ki je ob svojem začetku novembra 2008 obsegala dva milijona enot gradiva, je tako presegla za leto 2010 zastavljeni cilj deset milijonov vsebin. Digitalizirani zemljevidi, fotografije, umetniške slike, slike muzejskih eksponatov in drugo predstavljajo 64 odstotkov zbirke, ostalo so digitalizirana besedila, med katerimi je več kot 1,2 milijona knjig. Besedila zajemajo tisoče redkih rokopisov in prvih tiskanih knjig do leta 1500. Video in zvočni posnetki predstavljajo manj kot dva odstotka zbirke.

Gradivo so prispevale vse države članice EU. Največ je prispevala Francija, in sicer kar 18 odstotkov vseh vsebin. Delež vsebin Slovenije znaša 0,98 odstotka, so sporočili s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Evropska komisija je ustanovila tudi posvetovalno skupino za iskanje novih načinov, s katerimi bi omogočili spletno dostopanje do evropske kulturne dediščine. Komisija bo svoje poročilo objavila predvidoma v začetku leta 2011.

Europeana bo naslednje leto posvečena tudi vsebinam, ki jih proizvajajo uporabniki. Ti bodo na Europeano lahko poslali prispevke na temo prve svetovne vojne.