Svet 21.11.2010 5:30

Salzburški festival gorniškega filma s poudarkom na Alpah

Salzburg, 21. novembra - Na salzburškem festivalu gorniškega filma, ki se bo začel 24. novembra, bo osrednja pozornost namenjena Alpam. Nekaj prejšnjih festivalskih izdaj je bilo posvečenih oddaljenim gorstvom po svetu. Pod motom Gorska avantura - filmska avantura (Abenteuer Berg - Abenteuer Film) se bo festival začel v filmskem kulturnem centru Das Kino.

Vrtoglavi posnetki ekstremnega alpinista Christiana Stangla s K2 so številne ljubitelje gora napeljali k razmisleku o absurdnosti iskanja rekordov v alpinizmu, je novi festivalski vodja Thomas Neuhold pojasnil razlog, zakaj se bodo letos osredotočili na Alpe. Poleg tega dežela Salzburg trenutno predseduje skupnosti alpskih dežel (Arge Alp). Iz tega se je porodila dobra notranja povezava, je povedal Neuhold.

V času festivala bo, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, tako na ogled fotografska razstava o kmečki kulturni krajini na alpskem območju. Na podlagi sodelovanja s skupnostjo Arge Alp je nastalo več filmov. Filmi so širši javnosti neznani, so pa umirjeni in lepi, je menil Neuhold.

Gorski vodnik z Južne Tirolske Christjan Ladurner bo v programu Arge Alp zastopan s filmom o vzponu v Dolomitih, Norbert Joos, eden najuspešnejših švicarskih alpinistov, s filmom "Grenztour Graubünden". Salzburški alpinist Herbert Raffalt se bo predstavil s Salzburškimi planinskimi potmi. Povsem drug pristop k raznolikemu alpskemu območju je ubral germanist Hannes Scheutz, ki se bo predstavil z narečnim zemljevidom na nemškem območju Alp.

Sedem fotografsko ovekovečenih najlepših vrhov v Alpah po svoji izbiri bo ponudil salzburški planinski vodnik Peter Schatzl. Christian Maurer in Thomas Theurillat sta v Salzburg poslala pričevanje o svojih doživetjih s spektakularnega tekmovanja Red Bull X-Alps 2009 od Salzburga do Monaka.

Brez najvišjih gora na svetu tudi tokrat ne bo šlo: ob 50-letnici prvega vzpona Kurt Diemberger v svojem prispevku pripoveduje o "viharni beli gori", 8176 metrov visokem Dhaulagiriju.

Prikazali bodo še Šerpe ter filme o izjemnih plezalcih, kot sta Catherine Destivelle in Gaston Rebuffat. V 17 festivalskih dneh pričakujejo okoli 10.000 obiskovalcev.